Gianni Kamperveen als keeper van Tonegido (archieffoto mei 2009: AW).
Gianni Kamperveen als keeper van Tonegido (archieffoto mei 2009: AW).

Gianni Kamperveen blijft keeperstrainer bij RKAVV

Sport 747 keer gelezen

Leidschendam - Gianni Kamperveen (33) is keeperstrainer bij zondag hoofdklasser RKAVV en kort officieel eigenaar van de bekende Delfste ‘Keepersschool Hans Suiker’ (www.keepersschoolhanssuiker.nl). De oud-eigenaar en naamgever is oud-DHC en amateurinternational keeper, die ooit ook prof bij FC Amsterdam was. Kamperveen keepte bij DHC, ADO Den Haag, Tonegido en HBS, werkt bij SPORT2000 Voorburg en is óók keeperstrainer bij de FC Utrecht Academie en zondag eersteklasser S.V. Den Hoorn.

Kamperveen voetbalt vanaf zijn 4e. “Ik wisselde bij DHC spelen met keepen af zoals dat in de jongste jeugd gaat. In de JO12 koos ik definitief voor keepen. Ik heb duiken en een bal tegenhouden altijd een geweldige kick gevonden.” In regionale jeugdselecties viel hij bij ADO Den Haag op. “Vanaf mijn 15e heb ik daar gekeept. Ik heb nog in Jong ADO gekeept en trainde bij het eerste elftal mee, maar op het moment dat ik door blessures kon doorbreken raakte ik zelf geblesseerd.” In de zomer van 2008 volgde een abrupt einde bij ADO Den Haag. “Op de laatste dag van de overschrijvingstermijn werd ik weggestuurd.” De Voorburgers Ton Jenner (Wilhelmus, toen hoofd jeugdopleidingen Tonegido, nu eigen voetbalschool) en Paul van Lith (keeper Tonegido, jeugdcoördinator ADO Den Haag) brachten Kamperveen in contact met Tonegido. “Wim Schaap was daar toen trainer. In mijn tweede seizoen werd het eerste elftal vroegtijdig uit competitie genomen en de club even later opgeheven. Toen ben ik naar HBS gegaan, waar ik in 2018 ben gestopt. Werkelijk iedereen dacht dat ik een clubhopper was. Dat was ik nooit geweest.”

Al jong werd Kamperveen keeperstrainer. “Hans Suiker zocht en vond in mij één van de assistenten voor zijn keepersschool, toen ik pas in de JO17 bij ADO keepte. Hij kende me nog van DHC. Mijn keeperstrainer bij ADO René Stam zag ook dat ik er de kwaliteiten voor had, waardoor ik later ook bij de ADO-jeugd keeperstraining ben gaan geven. Door die ervaringen begon ik al snel door te krijgen dat kinderen graag bij mij trainden.” Rody de Boer (ADO, Telstar, AZ & nu De Graafschap) is de eerste leerling die mede onder zijn leiding doorbrak in het betaalde voetbal. “Ik ken Rody al sinds de JO11. Zijn vader Leo was mijn keeperstrainer bij Tonegido. Ik heb een hele goede band met de familie De Boer. In de ADO-jeugd heb ik een explosie van keepers meegemaakt die voor Oranje jeugdelftallen uitkwamen, waaronder dus Rody en Jurriaan Jouvenaar die nog bij Forum Sport heeft gekeept.” Dani van der Heuvel (SV Wippolder, ADO Den Haag) zal wellicht in de toekomst volgen. “Dani keepte van kleins af aan bij de Keepersschool Hans Suiker. Hij is ook de enige die ik persoonlijk bij ADO voordroeg. Dani zit nu bij Leeds United. Ik run de keepersschool overigens niet voor de grote talenten hoor. Daar zijn genoeg andere mensen voor. Ik help de enthousiaste keeper die misschien niet talentvol is maar een enorme drive heeft graag vooruit te willen komen. Niet-selectie keepers verdienen ook aandacht, expertise en een motiverende leeromgeving. Die bieden wij.”

De Keepersschool gaat niet Gianni Kamperveen heten. “Hans Suiker is gewoon een begrip en merk.” Hij ziet zijn keepersschool niet als concurrent voor de Voorburgse Keepersschool Leo de Boer. “Absoluut niet. Leo heeft ons zelfs bij keepers van zijn school aangeraden. Heel toevallig hebben we onlangs met elkaar over samenwerking of zelfs samenvoeging gesproken. Daar denken we nu over na. We zijn altijd maten geweest en moeten de krachten kunnen bundelen, toch?”

Kamperveen heeft het bij RKAVV heel erg naar zijn zin. “RKAVV is fantastisch. Ik werk daar qua kennis, gedrag en persoonlijkheid met topmensen in de staf. En met 5 eigen kweek topkeepers. Tweede keeper Petter van Pruijssen is jong en weet eigenlijk dat hij bij andere clubs meer speeltijd kan krijgen. Maar hij is gewoonweg een RKAVV-jongen. Mike ten Kroode staat er al jaren. Hij moet zorgen dat hij fit is en blijft, en dat hij punten voor ons pakt wanneer we na de lockdown weer mogen knallen.”

De geboortegolf in de selectie van RKAVV vindt ook hij opvallend. Zakaria Amrani (13 januari; Medina), Remco Overdevest (28 januari; Matthias) en hij (16 januari; Jovi) werden tijd vader. “Volgens mij hebben we allemaal geen televisie. Maar het vaderschap is geweldig. Wel vermoeiend ‘s nachts.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant