‘Huygensmonument’, een beeld van Hans Bayens op het voorplein van Huygens Hofwijck in Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
‘Huygensmonument’, een beeld van Hans Bayens op het voorplein van Huygens Hofwijck in Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
beelden in beeld

Vaders en zonen

Actueel 1.144 keer gelezen

Voorburg - Twee bronzen figuren op een sokkel. Een vader die staat, een zoon die zit op een kist. Ze kijken elkaar aan. De vader legt zijn hand op de schouder van de zoon. Je ziet onmiddellijk dat het gaat om twee mannen uit de 17de eeuw: de pofbroeken, de lange haarlokken, hooggehakte schoenen en de schoudermantel. 

Door Anne Marie Boorsma

Het zijn Constantijn Huygens en zijn zoon Christiaan Huygens. Twee belangrijke inwoners van Voorburg die grote bijdragen leverden aan kunst en wetenschap. Net als heiligenbeelden dragen ze ieder een attribuut bij zich dat verwijst naar wat hen zo belangrijk maakt. Constantijn heeft een boekwerk in de hand, Christiaan een model van de planeet Saturnus. Vader Constantijn kwam uit een welvarende familie. Hij was een briljant multitalent: dichter, wetenschapper, componist en architect. Daarnaast was hij secretaris van twee prinsen van Oranje. Als hyperbegaafd kind kreeg hij alle gelegenheid om zijn talenten te ontwikkelen. Zijn vader begreep dat kunst bij een goede opvoeding hoorde. Hij ontving zanglessen, leerde luit en klavecimbel spelen en boetseren. Daarnaast leerde hij meerdere talen. Constantijn en zijn vrouw, Suzanna van Baerle, kregen vijf kinderen. Christiaan was de tweede. Het gezin woonde in Den Haag. Na de dood van zijn vrouw liet hij in Voorburg buitenplaats Hofwijck bouwen. Om even “uit te wijcken” van de drukte van het hof. Hij ontwierp het zelf en nu is het een museum. In 1678 schreef hij een autobiografie. Het werd een soort levensleerboek, bedoeld voor zijn mannelijke nakomelingen. Met zichzelf als voorbeeld.

Zijn zoon Christiaan was al net zo begaafd. Hij was astronoom, wiskundige en natuurkundige. Ook vader Constantijn had voor hem een prachtige en veelzijdige opleiding geregeld. Christiaan werd beroemd door zijn onderzoek naar de ringen om Saturnus. Vandaar het model in zijn hand.

Hans Bayens was schilder en beeldhouwer. Hij woonde en werkte voornamelijk in Amsterdam. Ook zijn vader, moeder en grootvader waren kunstenaar. In Antwerpen ging hij naar het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Zowel in zijn schilder- als beeldhouwkunst werkte hij figuratief. Het waren vooral de mensfiguren die hem interesseerden. Ze zijn zeer expressief weergegeven, vergelijkbaar met die van de beroemde Franse beeldhouwer Rodin. Bayens legde in zijn Huygensmonument het accent op de hechte vader-zoon relatie. Vader lijkt zijn zoon bemoedigend toe te spreken. Benadrukt door de hand op zijn schouder. Het boekje in zijn andere hand zou wel eens zijn autobiografische leerboekje kunnen zijn. Zijn zoon kijkt letterlijk, enigszins verwonderd, tegen hem op.

Ga voor informatie over (online) cursussen kunstgeschiedenis en reacties naar de website
www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant