Jolanda Zuydgeest-Prins, leerkracht op de St Maartenschool en schrijfster, met dochter Jennifer die illustraties verzorgt (foto: pr).
Jolanda Zuydgeest-Prins, leerkracht op de St Maartenschool en schrijfster, met dochter Jennifer die illustraties verzorgt (foto: pr).

Van leerkracht tot allround schrijfster

Actueel 893 keer gelezen

Voorburg - Jolanda Zuydgeest komt uit een gezin met negen kinderen, ze leest veel, houdt van schrijven, volgt schrijfcursussen en gebruikt haar pen voor het schrijven van columns voor de ‘wijkwijzer’ en verhaaltjes voor in het zomerboek van een supermarktketen. 

Door Peter den Hollander

Ze wint met regelmaat prijzen bij schrijfwedstrijden. Naast het schrijven van kinderverhalen heeft ze ook twee romans voor volwassenen geschreven. Haar grootste wens was om een eigen boek te schrijven! En dat is gelukt, ze heeft inmiddels meerdere boeken gepubliceerd.

In 2016 kwam haar debuut roman uit bij Godijn Publishing is ‘Angst regeert De Vulpen’ een spannend verhaal dat zich afspeelt op een basisschool De Vulpen. De school krijgt een nieuwe directeur, Katja Poot, onder haar leiding gaat het roer om. Teamleden hebben er moeite mee, twijfelen aan haar deskundigheid en als ook ouders in verzet komen, krijgt Katja het advies om op te stappen. Maar zij is nog lang niet klaar met De Vulpen. Op deze debuutroman kreeg Jolanda veel goede reacties.

In 2017 volgt ‘Een gouden gezin’ een persoonlijk verhaal over hoe mantelzorg voor haar moeder een breuk veroorzaakt binnen het gezin van negen kinderen. Het is een verhaal over verdriet, onvrede en onmacht, met als ondertitel ‘hoe mantelzorg kapot maakt wat je lief is.’ ‘ Het gaat om Jolanda’s ervaringen met de zorg voor haar moeder, gedurende de laatste twee jaar van haar leven.

“Mijn moeder werd depressief en probeerde zichzelf van het leven te beroven”, vertelt Jolanda. “’Terwijl wij haar nog zo graag gelukkig hadden gezien.” Met de zorg nam ook de spanning binnen het gezin van negen kinderen toe. Hulp van buiten kwam moeizaam op gang omdat er immers negen kinderen waren die toch wel voor haar konden zorgen! Het kwam zelfs zover dat de druk van de mantelzorg een breuk in de familie veroorzaakte. Een boek dat nog steeds heel actueel is.

In 2019 komt haar eerste kinderboek uit, ‘Jolien en Jef op avontuur, de vergeetachtige oma.’ Een ondeugend verhaal met een zorgzaam kantje.

En inmiddels is het tweede deel van ‘Jolien en Jef uitgekomen, de Spelletjes opa. De oma van Jolien woont in een verpleegtehuis. Jolien gaat vaak met Jef op bezoek bij haar oma. Er woont ook een oude man, die ze opa noemen. Opa zit altijd alleen aan een tafel in de woonkamer. Hij houdt heel erg van kaartspelletjes. Jolien vindt dat ouderwets, maar Jef heeft een plannetje voor een spel.

Dochter Jennifer heeft de illustraties verzorgd, waar ze vooral erg trots op is, is dat ze in het verhaal het beroep van haar vader heeft verwerkt, omdat ze er mooie herinneringen aan heeft en ook omdat het een beroep is uit het straatbeeld is verdwenen en is verweven in de supermarkten.

Jolanda vertelt dat het een serie gaat worden, waar ze telkens een maatschappelijk thema aan de orde stelt. Jolien en Jef spelen er een hoofdrol in. De presentatie van Spelletjes Opa werd aangepast en in Hoorn bij de uitgever via een live stream gepresenteerd.

Op zondag na de lancering heeft ze de eerste bestellingen, samen met hond Knofje (die ook een rol in het verhaal speelt), rondgebracht.

Uiteraard is het boek bij Paagman en kinderboekenwinkel In de Wolken (en alle andere -ook online- boekwinkels) verkrijgbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant