Haagsche Courant 11 september 1807.
Haagsche Courant 11 september 1807.
Historisch leven aan de Vliet

‘Nooit Volmaakt’ aan het Westeinde

Actueel 638 keer gelezen

Voorburg - Langs de Vliet hebben vanaf de 18e eeuw heel wat buitenplaatsen gestaan. Vooral Voorburg was bij welgestelden een geliefd oord om te vertoeven. Over de Vliet was het dorp goed bereikbaar en gedienstig personeel was voldoende te krijgen. Nabij de Oude Tolbrug lag de kleine buitenplaats ‘Nooit Volmaakt’.

Door F.J.A.M. van der Helm

Groot was de buitenplaats ‘Nooit Volmaakt’ niet. Het was wel strategisch gelegen aan de Trekvliet nabij de Oude Tolburg. Het idyllisch aan het Westeinde van Voorburg gelegen verblijf stond letterlijk en figuurlijk in de schaduw van landgoed annex boerderij Heeswijk. Deze dankte zijn naam aan de Rotterdammer Hendrik van Hees, die huis en land in 1751 kocht van Hendrik van der Does. In zijn tijd werd het landgoed dan ook Doeslust genoemd.

Over ‘Nooit volmaakt’ is niet zo bar veel bekend. Eind 1833 kreeg het buiten een nieuwe eigenaar. De rentenier Hendrik de Ronde verkocht het domein voor ƒ 4.500 aan de notabele Rotterdammer en fabrikant Michiel Viruly van Vuren en Dalem (1781-1852), die op donderdag 24 juni1813 in Den Haag was getrouwd met Johanna Catharina Matthijsen (1794-1880). Van de dertien kinderen die het echtpaar kreeg is er niemand op ‘Nooit Volmaakt’ geboren, maar kwam ieder in Rotterdam ter wereld. In de notariële acte, verleden voor notaris Zegwaard werd al aangegeven dat het geen groot landgoed betrof. Er werd zelfs onomwonden gesproken van een buitenplaatsje. Weliswaar compleet met stal en koetshuis alsmede tuintje met koepel gelegen aan het Westeinde nabij de Oude Tolbrug. Het klinkt allemaal klein, lieflijk en eenvoudig. De oppervlakte werd niet vermeld. Noch lezen we iets over een boomgaard of landerijen. Wel weten we dat de nieuwe eigenaar al onroerend goed bezat ten oosten van zijn nieuwe aanwinst.

Bij de overdracht deed zich een probleem voor. Hendrik de Ronde verklaarde weliswaar eigenaar te zijn, maar in het pas opgerichte kadaster stond anders vermeld. Deze gaf als eigenaar aan Elizabeth Lippe weduwe van Joost Vrijdag. Gelukkig voor De Ronde kon hij met de notariële acte (opgemaakt bij de Rotterdamse notaris Cornelis Hendricus van der Looij) in de hand bewijzen dat hij op 22 december 1818 eigenaar was geworden. Vermoedelijk heeft hij het toen gekocht van het echtpaar Vrijdag-Lippe en is de notariële acte nooit ingeschreven in het kadaster.

Een vorige bewoner is vermoedelijk de familie A. Booy. Hij plaatste een rouwadvertentie bij het overlijden van zijn zoon en hoge onderofficier Willem Booy. Daarbij ondertekende A. Booy met ‘Nooit Volmaakt onder Voorbrug 9 september 1807’. De luitenant-adjudant majoor in de derde Regiment Hollandsche Koninklijke Jagers overleed op 26-jarige leeftijd te Bremerfoirde aan de gevolgen van een verzwering ‘in het hoofd’. Wanneer Booy op ‘Nooit Volmaakt’ is komen wonen kan pas worden achterhaald wanneer de archieven van notaris Van der Looij ingezien kunnen worden. In de acte van 1818 moet vermeld staan wie de vorige eigenaar was.

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant