Aanmoedigingsprijs Onbeperkte Topper Sport winnaar Angelo Smit is fietskoerier bij Bakker Bart in Den Haag-Centrum (foto: AW).
Aanmoedigingsprijs Onbeperkte Topper Sport winnaar Angelo Smit is fietskoerier bij Bakker Bart in Den Haag-Centrum (foto: AW).

Aanmoedigingsprijs Onbeperkte Topper Sport voor Angelo Smit

Sport 599 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De Vliet Awards zijn een jaarlijkse blijk van waardering voor mensen die zich binnen Leidschendam-Voorburg extra inzetten en opvallen door hun hulp aan anderen of door hun sportprestatie. De prijswinnaars in de verschillende categorieën werden vorige week vrijdagavond tijdens een digitale uitzending op Facebook en You Tube bekend gemaakt. 

In de gemeenterubriek van deze editie van Het Krantje staat wie de prijswinnaars zijn. Op het You Tube-kanaal van de gemeente Leidschendam-Voorburg (https://youtu.be/kSCHLUiNmAs) kan het programma worden teruggekeken. Angelo Smit (30) kreeg de Aanmoedigingsprijs Onbeperkte Topper Sport.


Angelo Smit is licht verstandelijk beperkt, woont samen met zijn moeder in de wijk Prinsenhof Hoogbouw in Leidschendam en werkt 4 dagen per week bij een bakker in Den Haag-Centrum. Hij wordt sociaal begeleid door een cliëntondersteuner van Stichting MEE; een aanbieder van cliëntondersteuning voor mensen met een beperking en hun netwerk bij het leiden van hun eigen leven volgens eigen wensen en eigen toekomstbeelden, in en met de samenleving. Soraya Samuels van MEE meldde Angelo bij de organisator van de Vliet Awards Sport & Welzijn aan. “Ik wist dat Soraya mij had opgegeven, maar toen ik gebeld werd dat ik ook nog eens een prijs gewonnen had was ik natuurlijk hartstikke blij.”

Angelo fietst voor zijn werk 4 dagen per week naar en van Den Haag-Centrum. “Ik werk bij Bakker Bart in de Vlamingstraat. Dat is wel 13 kilometer heen en natuurlijk ook 13 kilometer terug hè! Ik sta heel vroeg op en begin zo vroeg met werken dat tram 6 nog niet eens begonnen is met rijden. Daarom ga ik altijd met de fiets; wat voor weer het ook is. Om 14:00 uur ga ik weer naar huis.”

De covid-19 pandemie zorgde voor verandering in zijn sociale leven. Angelo ging soms met één van zijn collega’s na het werk wat drinken of eten, of wel eens naar de bioscoop of de stad in om te winkelen, maar door de eerste lockdown vielen die spontane uitjes weg. Angelo mist die gezellige momenten. Zijn grootste wens is lid te worden van een voetbalclub. “Ik woon nu al weer 13 jaar in Leidschendam. Vroeger in Den Haag en Zoetermeer voetbalde ik altijd op straat. Ik wil op SEV!” In samenwerking met MEE meldde Angelo zich aan bij de Stichting Sportbelang Gehandicapten SGK in Den Haag, die onder anderen met SEV contact heeft. SEV heeft al sinds jaar en dag een G-afdeling; voetballen voor mensen met een verstandelijke beperking. “Ik wil graag trainen en wedstrijden voetballen, maar door corona kan dat nog steeds niet.”

Met permissie van zijn moeder vond MEE voor Angelo een alternatief. Angelo traint nu al weer een tijdje met een personal trainer. “Ik bootcamp 1x per week 2 uur met Andrea Jansen van FitCoachAJ.nl, zet je dat erbij, tussen de flatgebouwen achter mijn huis in het park. Of het nu goed of slecht weer is maakt ons niet uit.” Tijdens het sporten kwam Angelo’s personal trainer erachter dat hij goed kan keepen. “Ik heb keepen altijd leuk gevonden. Dat deed ik altijd al op straat. Andrea geeft me nu ook keeperstraining.”

Angelo kan dan ook niet wachten om bij SEV op doel te mogen staan. “Kun jij niet een goed woordje voor me doen? Jij zei net dat je zelf ook op SEV hebt gezeten. Dus ken je daar nog wel mensen, toch?” Dat is bij deze beloofd! Het is stoer van hem dat hij na het heen en weer fietsen en zijn intensieve werk nog eens 2 uur in de week traint. Het sporten geeft Angelo veel zelfvertrouwen. Angelo hoopt bij SEV zijn sociale netwerk te vergroten en meer vriendschappen te sluiten. 

Een aanmoedigingsprijs om te sporten heeft hij eigenlijk helemaal niet nodig. “Sporten is mijn lust en mijn leven. Mijn moeder ging helemaal uit haar dak toen ze hoorde dat ik de aanmoedigingsprijs had gewonnen. Ome Dick bracht me met zijn Suzuki naar het gemeentehuis. Ik stapte in de straat uit, maar toen kwam er iemand aan rennen die zei dat ik met de auto voor de deur van het gemeentehuis moest aan komen rijden. Ik had me ook netjes aangekleed. Toen ik in het gemeentehuis de trap opliep en op een televisie allemaal felicitatieboodschappen van bekenden zag werd ik wel een beetje emotioneel. Ik wil iedereen die op mij gestemd heeft heel graag bedanken, zet je dat er ook bij?”

Personal trainer Andrea Jansen en Angelo Smit bootcampen samen in het stadspark van de wijk Prinsenhof Hoogbouw (foto: privé).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant