aitlen Mellor - Vliet Award 2020 winnaar Onbeperkte Topper Vrijwilliger (foto: privé).
aitlen Mellor - Vliet Award 2020 winnaar Onbeperkte Topper Vrijwilliger (foto: privé).

Vliet Award 2020 Onbeperkte Topper Vrijwilliger voor Caitlen Mellor

Sport 438 keer gelezen

De publieksprijs Onbeperkte Topper Vrijwilliger ging naar Caitlen Mellor (20). Ze was keeper en is trainer van het LG-hockeyteam bij Cartouche in Voorburg. Caitlen hockeyt al bij Cartouche van jongs af aan. Fysieke problemen maakte het voor haar onmogelijk om in een regulier team verder te gaan.

Toen ze vorige week woensdag bij het oude gemeentehuis van Leidschendam op de fiets aankwam wist ze nog niet dat ze een Vliet Award gewonnen had. “Er was mij gevraagd die ochtend vrij te houden. Pas toen ik binnenkwam werd verteld dat ik gewonnen had. Tuurlijk hoop je te winnen als je kandidaat bent, maar als het dan ook echt gebeurt is dat wel erg leuk. Ik was heel blij.” Caitlen heeft een aangeboren hartafwijking. “Bij een tweede openhartoperatie op mijn 15e ging het mis. Na veel onderzoeken bleek ik een progressieve longziekte te hebben; mijn longvaatjes zitten dicht. Met medicatie worden deze opengehouden. Door een longembolie in 2019 mag ik geen contactsporten meer beoefenen. Daarom ben ik nu trainer.” Het was voor Caitlen vanzelfsprekend dat ze bij Cartouche betrokken bleef. “Ik kom uit een hockeyfamilie. Mijn opa en oma zaten al op Cartouche en mijn moeder speelt er nog. Ik begon op mijn 7e en heb in verschillende selectieteams gekeept. Tijdens een Dirk Kuyt Foundation hockeytoernooi ben ik gescout voor het landelijke G/LG team. Ik heb helaas maar kort mee kunnen doen.” Het Lichamelijk Gehandicapten (LG)-team van Cartouche traint elke zondagochtend op een eigen LG-veld. “De jongste in ons mix-team is 7; de oudste 14. De begeleiding van het team, waarvan ik dus keeperstrainer ben, focust zich op elk individu met diens eigen beperking. Valt er bijvoorbeeld iemand heel vaak, dan regelen we kniebeschermers. We hebben Inmiddels ‘kleintjes’ en ‘groten’ in ons team, waardoor we de training opsplitsen in een minder hockeyervaren groep en competitiegroep. De ‘groten’ hebben meer uitdaging in hun training nodig.”

De regels bij LG-hockey wijken niet heel erg af van de regels bij normaal hockey. "Er wordt op een kleiner veld in 8- of 6-tallen gespeeld. Ons team speelt op dit moment in een 6-tal. De wedstrijden duren korter. Een team kan beschermde spelers hebben. Die kun je herkennen aan een hesje dat ze over hun clubshirt dragen. Als een beschermde speler de bal heeft krijgt die speler 10 seconden om de bal goed onder controle te krijgen. De andere spelers mogen de bal dan niet afpakken.” De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) kent twee soorten bijzondere competities; het G-hockey en het LG-hockey. "Het G-hockey is voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij LG-hockey moet je denken aan mensen met een spasme, visuele beperking, neurologische aandoening of, zoals bij mij, aan een aandoening aan het hart of de luchtwegen. Maar eigenlijk maakt het label totaal niet uit! Als je anders moet hockeyen dan zal daar een reden voor zijn. Bij ons op Cartouche is iedereen altijd welkom.”

Caitlen zou het leuk vinden als er meer aandacht voor LG-hockey komt. "Dat zou inderdaad heel tof zijn. Kinderen die een beperking hebben of krijgen hoeven niet te stoppen met sporten. LG-hockey is een prima alternatief!. Ik zie mijn team graag nog meer groeien, zodat we misschien aan de LG-hockeycompetitie voor 8-tallen mee kunnen doen! Voor mezelf hoop ik dat ik vooral nog veel meer plezier uit mijn vrijwilligerswerk bij Cartouche kan halen. Voor de kinderen wil ik het verschil maken en ertoe doen. Dat is voor mij het belangrijkste. Dat de kinderen denken ‘Caitlen laat zich niet zo snel tegenhouden, misschien moet ik dat ook niet doen'. Dat lijkt me het allermooiste!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant