Afbeelding
politienieuws

Politie waarschuwt voor babbeltrucs

Actueel 421 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In 2020 hebben er tientallen babbeltrucs plaatsgevonden in Leidschendam-Voorburg. Ook dit jaar verwacht de politie dat criminelen actief blijven met babbeltrucs. Zij kiezen vooral ouderen of mensen die slecht ter been zijn uit als slachtoffer.

Onbekenden bellen bij u aan en willen met een ‘mooie’ smoes de woning binnenkomen. Ze geven zich daarbij uit als medewerker van bank, gemeente, thuiszorg, loodgieter, uw toekomstige buur; u kunt het zo gek niet bedenken. Maar ze komen niet met goede bedoelingen of een gezellig praatje. Nee, ze hebben vooral interesse in geld en andere waardevolle spullen in uw woning. Deze personen komen zelden alleen. Is de onbekende bij u binnen, dan zal deze u aan de praat houden en begeleiden naar bijvoorbeeld de woonkamer of de keuken zodat een ander persoon de woning ongezien kan binnenkomen en doorzoeken. Velen zijn goed van vertrouwen. Van dit vertrouwen wordt helaas misbruik van gemaakt. De politie vraagt aan u om met uw moeder, vader, zus, broer of goede kennis het gesprek hierover aan te gaan om hen op die manier hierop attent te maken. Om er zo voor te zorgen dat het aantal babbeltrucs niet toeneemt en gaat dalen.

Tips
-Kijk voor u de deur open doet eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet of vertrouwt u het niet? Vraag wie diegene is en wat hij/zij komt doen? Vertrouwt u het niet, bel dan direct 112.
-Zorg dat u de deur op een kier kan (vast)zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in de voordeur maken, een zogenoemde ‘deurspion’.
-Vraag altijd naar een legitimatiebewijs, zeker als ze u iets proberen te verkopen! Geen legitimatiebewijs, geef dan aan dat diegene een nieuwe afspraak moet maken.
-Sommigen gebruiken geweld, probeer kalm te blijven.
-Loop nooit mee naar buiten.
-Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent.
-Geloof niet iedereen: ook moeders met kinderen of mannen in pak kunnen oplichters zijn!

Wordt u benaderd door een vermoedelijke oplichter of is dit kort geleden gebeurd? Bel direct 112! Probeer het signalement te onthouden en bekijk in welke richting de persoon is weggelopen. Noteer of onthoud het kenteken.

Bent u al even geleden slachtoffer geworden van een babbeltruc, bel dan 0900-8844.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant