Pascal (rechtsonder) en Kasper (2e van rechtsboven) Struijk in de F-jeugd bij SEV (foto: privé).
Pascal (rechtsonder) en Kasper (2e van rechtsboven) Struijk in de F-jeugd bij SEV (foto: privé).

Vader Frans zag zoon Pascal Struijk nog niet live in Premier League

Sport 2.987 keer gelezen

Voorburg - Frans Struijk en zijn vrouw Francis Weydemuller hebben 2 zonen, Kasper & Pascal, en een dochter, Robin. Pascal (21) voetbalt bij Leeds United in de Engelse Premier League. De club keerde dit seizoen na 16 jaar terug in die hoogste voetbaldivisie. 

Al in de eerste competitiewedstrijd bij Liverpool stond de linker centrale verdediger in de basis. Frans legt uit hoe het is om vader te zijn van een voetbalprof, die via SEV, ADO Den Haag en Ajax sinds januari 2018 in Engeland woont en werkt.

“Dat je kind zo’n hoog sportniveau bereikt is bijzonder, maar ook heel gewoon. Dit hadden we natuurlijk niet verwacht, toen we vanuit België in Voorburg terugkwamen.” Dat het voetballen bij SEV begon komt door Pascal. “De jongens zaten eerst op zwemles en bij ‘Tante Nel’ op gymnastiek. Nel van Lochem is een begrip in Voorburg. Ze was ook trainer van de SEV Mini’s. Bij Forum Sport en Wilhelmus mocht alleen Kasper komen. Pascal was nog 3. Bij SEV mochten ze allebei komen en begon hun voetbalavontuur.” Beide jongens waren sportief en hadden het nodige talent. “Kasper had in aanleg meer talent. Pascal trok zich enorm op aan zijn oudere broer, waaraan hij zich altijd wilde meten, en had meer doorzettingsvermogen om overal de beste in te willen zijn.” Pascal viel al meteen op in de F-jeugd. “Een scout van Sparta was de eerste, maar Francis en ik vonden Pascal nog te jong. Het werd echt serieus toen Feyenoord zich meldde. Ik vond het wel jammer dat Pascal na de derde talentendag zei dat hij niet wilde. Feyenoord is een echte vereniging waar nog voetbal ademende ouwe mannen achter de bar staan. Een jaar later bij Sparta voelde hij zich ook niet thuis. Dat het op zijn 7e na talentendagen daar ADO Den Haag werd verbaasde ons. We herinnerden hem aan hoe het bij Feyenoord was gegaan, maar nu was hij zeker van zijn zaak.”

Toen na ruim 10 jaar Ajax hem wilde hebben hoefde Pascal niet lang na te denken. “We zijn uiteraard eerst met beide clubs gaan praten. Ajax heeft natuurlijk een grote naam en haar jeugdopleiding verder doorontwikkeld. De doorslag gaf dat Pascal daar op Sportpark de Toekomst zelf verder zijn middelbare school kon afmaken.” De jongere Matthijs de Ligt (nu Juventus & Oranje), Boy Kemper (nu ADO Den Haag) en Sven Botman (nu Lille & Jong Oranje) streefden hem voorbij, waardoor Pascal niet verder dan een paar optredens in Jong Ajax kwam. Ajax werkte in januari 2018 dan ook mee aan een tussentijds vertrek naar Leeds United, waar Pascal al snel uitgroeide tot aanvoerder van het elftal Onder 23 jaar. “In dat elftal hebben we Pascal wel live zien spelen, maar zijn debuut in het eerste elftal was in de eerste covid-19 lockdown. Maar via YouTube op Leeds United TV en Sky Sports volgen we al zijn wedstrijden. Tot 3 wedstrijden voor het einde van vorig seizoen had Pascal pas 5 minuten in eerste gespeeld.” Tegen Liverpool meteen in de basis was een droom. “Speelde je eigen kind ineens tegen Van Dijk, Wijnaldum en de beste aanvallers van de wereld en hoop je maar dat hij een goede indruk en geen fouten maakt. Maar het ging goed.”

Aanvankelijk was de mediabelangstelling voor Pascal gering. Zijn tweede basisplek thuis tegen Wolverhampton Wanderers eind oktober 2020 viel Ziggo Sport-commentator John van Vliet pas na 18 minuten op. Dat veranderde toen bondscoach Roberto Martinez van België Pascal vroeg om ‘voetbalBelg’ te worden. Op basis van het ‘ius soli’, ‘het recht van de grond’, mag je de nationaliteit van het land waar je geboren bent aanvragen. Inhoudelijk zegt Frans daar niets over, maar over de mediabelangstelling voor zijn zoon wel. “Het is best wel leuk dat je er in de buurt en op straat op aangesproken wordt dat je zoon het zo goed in Engeland doet, maar aan de andere kant van die belangstelling zijn we nuchter. Wij weten dat hij goed zijn best doet, keihard traint, en hoe hij dag in dag uit met zijn voedingspatroon rekening moet houden. Het ene moment wordt je de hemel, het andere moment de grond ingeschreven. Natuurlijk is het allemaal een beetje onwerkelijk wat er gebeurt. Hoogte- en dieptepunten kunnen elkaar makkelijk opvolgen. Vorig seizoen viel hij 3 wedstrijden voor het einde van de competitie bij een 3-0 voorsprong in en werd het nog 3-3. Twitter liep vol. Wie had trainer Bielsa nou weer opgesteld? Pascal blijft er heel cool onder en doet wat hij moet doen. Hij is heel nuchter en doet wat er van hem gevraagd wordt.”

Vader Frans en zoon Pascal Struijk (foto: privé & AW).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant