Afbeelding
In memoriam

Joke Hendriks (17 april 1932 – 23 maart 2021)

Actueel 787 keer gelezen

Voorburg - Joke Hendriks is niet meer. Joke was actief op allerlei gebied. In Voorburg begeleidde zij de jeugd tijdens de jaarlijkse Speel-Inn in de Vliegermolen. Ze zamelde jarenlang kleding in voor Mensen in nood, begeleidde de gymclub in de Panden en de brei- en tekenclub in de Mantel. Tijdens een televisie-uitzending vanuit de Mantel heeft ze Gordon nog aan het breien gezet.

De parochianen van de Sint Maarten kennen vooral haar creatieve kwaliteiten. Begin jaren ‘80 wilde de parochie graag een nieuwe kerststal en Joke ging aan de slag. Het werd een beeldengroep met realistische koppen en kapsels. Iedere figuur kreeg prachtige kleding tot en met het ondergoed. Geheel uit lapjes, wol, leer, kraaltjes, lintjes etc. gemaakt. Als de stal moest worden opgezet werden de poppen mooi gemaakte en zorgvuldig neergezet. Dat kostte zeker twee dagen.

De stal staat nu elke drie jaar in de Martinuskerk. In 2017 was hij te bewonderen in Museum Swaensteyn. In 2019 is Joke nog een keer komen kijken in de Martinuskerk. Ze was verbaasd en verrukt over haar eigen werk.

Na de kerststal heeft Joke vele jaren besteed aan het herstel van de wandkleden voor de doopkapel en de kleden van mevrouw Brom-Fisher die voor de verbouwing in de Martinuskerk hingen.

Dagen was ze bezig om oplossingen te vinden voor het herstel van de sleetse plekken in de kleden. Eigenlijk heeft zij elk kleed opnieuw gemaakt. Een monnikenwerk. Maar ze deed het met ongelooflijk veel liefde en geduld.

Hartelijk, enthousiast, creatief en sportief, dat was Joke.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant