Plaatsing van vier Stolpersteine aan de Molenwijkstraat 8 te Voorburg door Jos Engels van de Stichting Stolpersteine LV (foto: Michel Groen).
Plaatsing van vier Stolpersteine aan de Molenwijkstraat 8 te Voorburg door Jos Engels van de Stichting Stolpersteine LV (foto: Michel Groen). Michel Groen

Stolpersteine geplaatst in Voorburg en Leidschendam

Actueel 1.203 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Voor zeven woonhuizen in Voorburg en Leidschendam zijn op 22 april totaal 20 Stolpersteine in de stoep geplaatst. In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s. 

In totaal 234 Joden uit Voorburg en Leidschendam zijn in de oorlog omgekomen. Om blijvend aandacht te vragen voor deze vermoorde Joden waaronder ook veel kinderen worden Stolpersteine voor hun laatste woonhuis geplaatst. Speciaal voor dit doel is een aantal jaren geleden de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg opgericht. In het najaar van 2021 zullen 40 stenen worden geplaatst.

Stolpersteine of ook wel struikelstenen genoemd zijn bedoeld om de herinnering aan de Joodse oorlogsslachtoffers levend te houden. De naam is ontleend aan het feit dat voorbijgangers het opvallende steentje in de stoep zien en erbij stilstaan om de naam en overige gegevens te lezen. De gedachte hierachter is: “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.”


De 20 Stolpersteine die gisteren zijn geplaatst in Leidschendam-Voorburg (foto: Michel Groen).

Een Stolperstein is een messing plaatje van 10x10 centimeter met daarin gegraveerd naam en geboortedatum, jaar van deportatie en plaats waar de voormalige bewoner is vermoord. Het plaatje is bevestigd op een steentje van hetzelfde formaat. Dat steentje wordt in de stoep voor het laatste woonadres geplaatst. Voor elke weggevoerde en vermoorde bewoner wordt één steentje geplaatst. Op 22 april zijn er Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse familie Bak uit Leidschendam en de Joodse families Meijers, Van Daelen, Van Dam, Adelaar, Waisvisz en Kukenheim uit Voorburg. Er was tot nu toe in 2018 één Stolperstein geplaatst in de Rhijnvis Feithstraat, als aandenken aan Alfred Goldsteen en op verzoek van de nabestaanden.

Vanwege de coronamaatregelen zijn de Stolpersteine in een klein gezelschap geplaatst. Hiervan is een film gemaakt die vanaf begin mei onder meer te zien is op de website van de Historische Vereniging Voorburg. De film zal ook gedeeld worden met het basis- en voortgezet onderwijs in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Kijk voor het volledige artikel in Het Krantje van komende week

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant