Leidsenhage in 1987 (foto: Haags Archief).
Leidsenhage in 1987 (foto: Haags Archief).
historisch leven langs de vliet

Leidsenhage komt!

Historie 3.286 keer gelezen

Leidschendam - De opening van het vernieuwde winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands staat ons nog vers in het geheugen. Uitstel, uitstel en toen was het zover. Leidschendam heeft een vernieuwd Leidsenhage: groot, groter, grootst, maar ook imponerend. Hoe ging dat met de komst van het oude Leidsenhage?

Door F.J.A.M. van der Helm

In de jaren ‘50 van de 20e eeuw is het duidelijk dat het gemoedelijke dorp Leidschendam niet ontkomt aan Haagse emigranten. Het enorme huizentekort in de Zuid-Hollandse hoofdstad dwingt Hagenaars uit te wijken naar andere locaties. In Leidschendam was de bouw van de nodige woningblokken gestart. Onder burgemeester Henk Banning (1900-1970) kwamen de eerste 700 nieuwbouwwoningen van de tekentafel. Leidschendam zou een heuse stad gaan worden.

Het dorpse leven rondom de sluis en de Damlaan veranderde door de nieuwe wijken die verrezen op de voormalige weilanden. Koeien maakten plaats voor flats. De infrastructuur verbeterde en breidde uit. Vanzelfsprekend hadden de nieuwe inwoners naast woningen ook behoefte aan scholen, recreatie, horeca en winkels. Spoedig kwam het initiatief van de grond om een groot winkelcentrum te bouwen.

Het fenomeen winkelcentrum was na de oorlog in opmars. De winkelstraten van voorheen maakten alsmaar plaats voor uitdijende winkelscentra in navolging van de Rotterdamse Lijnbaan. Voldoende parkeerplaatsen maakten het aantrekkelijk om met de opkomende privé-auto te gaan winkelen. In 1962 kreeg onroerendgoedmagnaat Reinder Zwolsman (1912-1988) met zijn Landbank interesse in een winkelcentrum te Leidschendam.

Grootwinkelbaas Anton Dreesmann ging zich ermee bemoeien en geleidelijk aan kwamen er steeds meer schaakstukken op het bord te staan. Langdurige vergaderingen over grootse plannen en over haalbaarheid zouden vrijwel de hele jaren 60 in beslag nemen. Ondertussen groeide Leidschendam verder en werd de behoefte aan aantrekkelijke winkels in de buurt alsmaar groter. Als ook de familie Brenninkmeijer (C&A) en de Bijenkorf aansluiten, komt er in 1963 een plan tot verwezenlijking van een winkelcentrum op de huidige locatie van de Mall. Daartoe werd een aankoop verricht van 16 ha grond voor een bedrag van ƒ4,8 miljoen. De bouw werd begroot op ƒ90 miljoen.

Het was de bedoeling het project in 1968 te kunnen openen, maar dat bleek niet haalbaar. De bouwtekeningen lagen weliswaar op tafel, maar hoe zat het met de totale inbedding in het geheel? Denk aan de tram en de verdere afwikkeling van verkeer en veiligheid. In 1967 werd de eerste paal voor het door de Rotterdamse architect E.F. Groosman ontworpen winkelcentrum geslagen en op 23 september 1971 werd de opening verricht. Leidschendam stond op de kaart met een aantrekkelijk winkelcentrum met een totaal werkvloeroppervlak van 75.000 m2. Uniek was de komst van een stilteruimte, waarvan Anton Dreesmann initiatiefnemer was.

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant