Aangepaste badkamer met toilet.
Aangepaste badkamer met toilet.

Gemeente wil mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen

Actueel 406 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente investeert de komende jaren 10 miljoen euro om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen in hun vertrouwde woonomgeving. 

Er komt een speciale lening, zodat je door je huis te laten verbouwen langer thuis kan blijven wonen. De blijverslening maakt het - ook als niet alles vanuit de wmo wordt betaald - aantrekkelijk voor inwoners om toch hun woning aan te passen zodat zij daardoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

De gemeente zorgt samen met woningcorporaties voor meer toegankelijke woningen voor senioren, jeugdigen en mindervaliden binnen het bestaande aanbod van woningcorporaties. Woningen worden aangepast, rolstoeltoegankelijk gemaakt, of krijgen een centrale afgesloten ruimte om scootmobielen veilig te parkeren.

Een doorstroommakelaar helpt mensen die helemaal alleen in een eengezinswoning wonen en graag kleiner willen wonen in een gelijkvloers appartement. Zo komt er een woning vrij voor een gezin. De inzet van een flatcoach voor aanvullende ondersteuning in wooncomplexen met oudere bewoners versterkt de integrale aanpak in het sociaal domein. Minder aanvragen voor begeleiding en het beroep op de professionele zorg en ondersteuning is dan het gevolg.

De gemeente maakt zich hard voor woonzorgvormen voor jongeren en kwetsbare inwoners met een zorgvraag. Het vergroten van het aanbod aan geschikte woningen vergt extra investeringen in het aanpassen van woningen en zoeken naar nieuwe (innovatieve) woonvormen. Daarbij is de inzet van begeleiding thuis en het vergroten van zelfredzaamheid belangrijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant