Gitta Pardoel is de schrijver en daardoor als het ware de architect van MusjesHuis (tekst: Peter den Hollander / foto: pr).
Gitta Pardoel is de schrijver en daardoor als het ware de architect van MusjesHuis (tekst: Peter den Hollander / foto: pr).
lokale schrijvers

Gitta Pardoel is de architect van MusjesHuis

Actueel 735 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Gitta Pardoel is afgestudeerd architect en beeldend kunstenaar. Vijf jaar lang leefde er bij haar huis een mus met een bult. Het beestje intrigeerde haar. Ze probeerde zich in het leven van de mus te verplaatsen die elk jaar terugkwam en bijna een huisdier werd. 

Ze verplaatste zich in het leven van de mus en het verhaal begon zichzelf te schrijven. In de jaren dat ze de mus had geobserveerd bleek had zij het beestje een avontuurlijk leven gegeven waarin het ander soort vogels ontmoette, en uiteindelijk tegen het raam van haar huis vloog waardoor ze voor de rest van haar leven met een bult moest leven. Gitta schreef Musjeshuis. Hierin vertelt ze niet alleen het verhaal van de mus met de bult, maar ook geeft ze ons ook inzicht in het leven van mussen in het algemeen. Hoe zij wormen uit de bek van een merel pikken, wat het verschil is tussen een mannetjes- en vrouwtjesmus. Maar ook doet Gitta een oproep om onze tuin zo in te richten dat het een tehuis wordt voor de mus. We helpen musjes door een nestkastje op te hangen, of de klimop niet te veel te snoeien. Veel bloemen zorgen ervoor dat insecten zich in de tuin nestelen. Zij zijn voedsel voor vogels, dus ook voor musjes.

Gitta vertelt het verhaal, met proza-stukjes, maar ook met gedichtjes en informatieve tekstjes. De illustraties zijn door Gitta zelf gemaakt. MusjesHuis is daardoor een heel leesbaar maar ook informatief boekje geworden, met hele mooie plaatjes. In MusjesHuis komt de liefde van Gitta voor verhalen, gedichten, tekenen en de natuur samen. Voor het schrijven van dit boek, waar het beeld de leidraad was, maakte zij eerste de tekeningen en daarna de tekst. “En het was best een geworstel om de illustraties, het proza, de gedichten en informatie in de goede volgorde en vorm bij elkaar te krijgen,” vertelt ze. Ze vindt het jammer dat ze het geluid van de natuur niet in het boekje heeft kunnen verwerken. Geluid is niet in tekeningen te vangen, maar wel in taal. Ze heeft daarom veel aandacht besteed aan het ritme van de tekst.

In haar verhalen en gedichten wil ze de ruimte laten zien, ruimte zoals gebouwen, tuinen en landschappen die zijn. Ruimtes vertellen verhalen. Het Alhambra is daar een mooi voorbeeld van. Daar zijn op de muren drie verschillende soorten kalligrafieën verwerkt om zo de gedichten op de muren te kunnen lezen, die ruimtes hebben daardoor betekenis gekregen. Bernhard Tschumi , de Zwitsers-Franse architect, geeft in zijn werk veel aandacht aan de sociale verhalen in de openbare ruimte. En een schilder als Kiefer laat in zijn immense schilderijen ‘schuldige landschappen’ zien. Een term die Armando ook in zijn werk gebruikt.

In je eigen tuin spelen zich verhalen af. De natuur speelt een rol in de kunst en in het leven. Gitta beschouwt de natuur als een onlosmakelijk onderdeel van het leven, én dat ook een eigen verhaal heeft. MusjesHuis is in het klein wat de natuur in het groot is.

MusjesHuis is verkrijgbaar via www.boekscout.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant