Celeste en Marjorie in een van de drie examenzalen in het Dalton Voorburg (foto: Inge Koot).
Celeste en Marjorie in een van de drie examenzalen in het Dalton Voorburg (foto: Inge Koot).

Eindexamen in coronatijd zit erop na verre van leuk schooljaar

Actueel 1.850 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De eindexamens zitten er weer op. Maar hoe is het om eindexamen te doen in een jaar van online onderwijs en sociaal isolement? 

Door Inge Koot

“Het was echt niet leuk”, vertelt VMBO-t leerling Celeste Jars van het Dalton Voorburg. Ook Marjorie Gooswilligen-Zilverentant, biologie docent, kijkt met gemengde gevoelens terug op het schooljaar tot nu toe. “Hybride lesgegeven vind ik verschrikkelijk.” Om de eindexamenleerlingen na een ongebruikelijk onderwijsjaar enigszins tegemoet te komen is er wel het een en ander versoepeld.

“Ik had veel liever het hele jaar gewoon les gehad en niet zoals nu een combinatie van online en fysiek les. Tijdens een gewone les vang je gewoon meer op en stel je veel sneller vragen. Als ik online les had lag ik negen van de tien keer nog in bed”, geeft Celeste eerlijk toe. Marjorie ziet ook dat hybride lesgeven voor leerlingen lastig is maar zeker ook voor de docenten. “Normaal gesproken heb ik weinig voorbereiding aan een les maar voor digitale lessen moet je toch het wiel opnieuw uitvinden. Daarnaast is het ook heel lastig om alles in de gaten te houden in de klas en online.”

Niet alleen het hybride lesgeven vraagt veel extra inspanning en flexibiliteit van onderwijspersoneel daarnaast zijn er ook veel docenten die examentrainingen hebben gegeven. Vanuit de rijksoverheid werd hiervoor extra geld beschikbaar gesteld. “Ik heb een examentraining voor aardrijkskunde gevolgd. Het was heel pittig twee dagen alleen maar aardrijkskunde maar het heeft wel geholpen”, zegt Celeste.

Vanuit de gemeente is het er afgelopen jaar intensief contact geweest met de scholen. “Wij hebben heel veel bewondering voor alle leerlingen die ondanks alles doorgezet hebben om de eindstreep te behalen”, zegt onderwijswethouder Juliette Bouw. “Deze leerlingen hebben zoveel moeten missen, ook aan gezelligheid en uitstapjes met school.”

Lang bleef onduidelijk of het centraal examen wel door zou gaan. In februari viel de beslissing en werd bekend dat de examenregels wel soepeler zouden zijn. Het tweede tijdvak voor het centraal examen werd verlengd van 4 naar 10 dagen, waarmee leerlingen het centraal examen kunnen spreiden over langere tijd. Zo kunnen leerlingen die ziek zijn of in quarantaine zitten in het eerste tijdvak, het hele centraal examen afleggen in het tweede tijdvak, van 14 tot en met 25 juni. Ook kunnen leerlingen 1 of meerdere vakken doorschuiven naar het tweede tijdvak zodat voor deze vakken meer voorbereidingstijd is. Marjorie: “Wij hebben de leerlingen wel aangespoord indien mogelijk alle vakken in het eerste tijdvak te doen. Sommige leerlingen zaten nog midden in een examentraining en hebben daarom een vak doorgeschoven maar dat zijn uitzonderingen. Je moet er niet aan denken dat de leerling in het tweede tijdvak nog meerdere vakken moet doen en dan in quarantaine moet of zelf corona heeft.” Tijdens het afgelopen eerste tijdvak waren er al enkele leerlingen van het Dalton die in quarantaine zaten en dus voor meerdere vakken het examen niet konden maken. “Zij kunnen gelukkig die gemiste vakken in het tweede tijdvak doen maar die mogelijkheid is er niet in het derde tijdvak.”

Ook krijgen leerlingen een extra herkansing voor het centraal examen. Zij kunnen 2 vakken herkansen in plaats van 1. Daarnaast mogen leerlingen 1 vak niet laten meetellen voor het bepalen van de uitslag. Dat mag geen kernvak zijn. Voor het vmbo zijn er extra wijzigingen. Het gaat om het wegstrepen van een eindcijfer voor een heel vak. Het wegstrepen van een eindcijfer kan alleen als een leerling hierdoor alsnog kan slagen. Die leerlingen kunnen zo alsnog hun diploma halen en doorstromen naar het vervolgonderwijs.

Marjorie heeft er alle vertrouwen in dat Celeste niet van deze extra wijziging gebruik hoeft te maken. “Zij staat er heel goed voor. Celeste was, tot zij in het derde jaar bleef zitten, zeker niet het braafste meisje van de klas. Maar het is zo mooi om te zien hoe zij zich heeft ontwikkeld.” Celeste hoort op 10 juni of zij toch is geslaagd na dit moeilijke jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant