Rodondendron die wel een verjongingskeur kan gebruiken (foto: Mirjam Hendriks).
Rodondendron die wel een verjongingskeur kan gebruiken (foto: Mirjam Hendriks).

Tijd voor zomersnoei!

Actueel 662 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg in Het Krantje een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen. Kijk ook op Leidschendam.groei.nl. De belangrijkste snoeiperiode in de siertuin is de rustperiode van september tot maart, maar een aantal snoeiklussen kun je beter in de zomer doen.

Om ze jong en fris te houden moet je Cytisus (Bezembrem), Deutzia (Bruidsbloem), Exochorda (Parelstruik), Forsythia (Chineesklokje), Philadelphus (Boerenjasmijn), Pieris (Rotsheide), Spiraea (Spierstruik) en andere vroegbloeiende heesters direct ná de bloei terugsnoeien.

Heesters die in het voorjaar bloeien, maken hun scheuten al in de zomer en het najaar aan. De Rododendron is daar een goed voorbeeld van. Ze gaan met de knopbeginselen de winter door. Zodra de temperatuur na een koude periode weer gaat toenemen, lopen ze verder uit en gaan in bloei. Daarna vormen ze weer nieuwe scheuten en knoppen voor het volgende jaar. Daar hebben ze veel energie voor nodig. Door uitgebloeide bloemen af te knippen voorkom je dat de heester energie stopt in zaadvorming.

Als je elk jaar 1 op de 4 takken wegneemt, heb je in 4 jaar de hele struik verjongd. Knip daarvoor de oudste takken helemaal weg. Je maakt dan ruimte voor nieuwe jonge en stevige takken. Als de heester te groot is geworden kun je alle takken inkorten. Onder de snoeivlakken zal hij dan weer uitlopen. Wacht je met snoeien tot het najaar, dan snoei je alle net gevormde bloemknoppen weg en zal de heester volgend jaar weinig of geen bloemen geven.

Als je zomer- en laatbloeiende vaste planten vóór half juni terugknipt, zullen ze steviger worden en wat later in het seizoen bloeien. Laat wel altijd wat blad zitten. Je kunt ook de bloei spreiden. Door de helft van de stengels van een plant om en om terug te knippen, verleng je de bloeiperiode. Je hebt dan een minder rijke bloei, maar de plant bloeit veel langer. Probeer dit maar eens uit op bijvoorbeeld Chrysant, Monarda (Bergamotplant), Phlox (Vlambloem), Echinacea (Zonnehoed) en Helenium (Zonnekruid).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant