‘De Rechercheur’, een beeld van Berry Holslag op de hoek laan van Nieuw Oosteinde/ Parkweg Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
‘De Rechercheur’, een beeld van Berry Holslag op de hoek laan van Nieuw Oosteinde/ Parkweg Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
Beelden in beeld

Rechercheur in trenchcoat bewaakt voormalig politiebureau

Actueel 2.736 keer gelezen

Voorburg - De rechercheur staat er zelfverzekerd bij in zijn lange blauwe regenjas. Vanonder zijn witte hoed houdt hij de boel stevig in de gaten. Handen in de steekzakken. De grote kraag opgetrokken. Ogenschijnlijk is hij ontspannen. Maar schijn bedriegt. Dit is een man die in een fractie van een seconde over kan gaan tot harde actie. 

Door Anne Marie Boorsma 

Hij is gemaakt van glanzend keramiek en staat bij het voormalige politiebureau. Voor hem op de grond is zijn zwarte schaduw in beton gegoten. Het roept de sfeer op van spannende Film noir films uit de jaren veertig. B-films die spelen in sinistere omgevingen vol geweld en harde actie. De grens tussen goed en kwaad is soms flinterdun. Ik denk bijvoorbeeld aan privédetective Philip Marlowe in de ‘The Big Sleep’, gespeeld door Humphrey Bogart. Afgeleiden van Marlowe zijn personages als Columbo (Peter Falk) of Jacques Clouseau (Peter Sellers). Het zijn stuk voor stuk uiterst slimme misdaadbestrijders, maar er is nog iets dat hen bindt: ze dragen allen, geheel op eigen wijze, een zogenaamde trenchcoat. Een regenjas met een militair verleden, want vooral een populair kledingstuk voor officieren in de Eerste Wereldoorlog. De jas heeft brede revers, een riem met gesp en een split aan de achterkant. Dus net zo’n jas als onze rechercheur.

Zijn hoed lijkt me een Fedora. Nogal wat Hollywood filmhelden dragen hem, maar de term komt uit een toneelstuk geschreven in 1882 door Victorien Sardou: Fédora. Hij schreef het voor de legendarische actrice Sarah Bernhardt die de titelrol speelde. Ze droeg een dergelijke hoed en Edward, prins van Wales, maakte hem populair bij mannen.

Kleren maken de man. Trenchcoat en hoed zorgen voor het stoere en coole imago van de rechercheur. Hier staat een man die recht op zijn doel afgaat. Geen detail ontgaat hem. Of het nou gaat om drugs en/of mensenhandel, moord, terrorisme of witwaspraktijken… Deze man zorgt ervoor dat misdaad niet loont!

Beeldhouwster Berry Holslag is lid van Pulchri Studio en de Haagse Kunstkring. In Den Haag en Leidschendam-Voorburg, maar ook ver daarbuiten, staan haar kleurrijke mensbeelden. Haar stijl is onmiddellijk herkenbaar. Haar figuren hebben steevast een koele, wat eenzame uitstraling. Het gebruik van glanzende keramische tegelvormen versterkt dat. De mensfiguren van de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol doen er een beetje aan denken. Alhoewel hij gebruik maakt van hout en kleurige verf.

Ook onze duister kijkende rechercheur in het koele blauw heeft iets eenzaams. Het maakt hem onbenaderbaar. Hij staat niet op een sokkel, maar gewoon op de grond. Dus gewoon tussen de voorbijgangers die hij met een feilloos oog observeert…

Reacties en informatie over cursussen kunstgeschiedenis: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant