Een flink aantal nieuwsgierigen kwam naar de opgraving van de Gracht van Corbulo in Leidschendam (foto: Sebastiaan Barel).
Een flink aantal nieuwsgierigen kwam naar de opgraving van de Gracht van Corbulo in Leidschendam (foto: Sebastiaan Barel).

Veel belangstelling voor opgegraven Gracht van Corbulo

Actueel 1.965 keer gelezen

Leidschendam - Ondanks het wisselvallige weer was er woensdag veel belangstelling voor de open dag bij de archeologische opgraving op de hoek van de Rijnlandstraat en Oude Trambaan in Leidschendam.

Al een kleine maand is archeologisch bedrijf Transect BV bezig met het opgraven van een deel van het Romeinse kanaal van Corbulo. Het kanaal is door de Romeinen in de eerste eeuw na Christus gegraven. Het kanaal liep van de Romeinse nederzetting ‘Forum Hadriani’, in hedendaags Voorburg, richting de Rijn bij Leiden. Het volgt vrijwel dezelfde loop als de huidige Vliet. Lange tijd was onbekend waar het kanaal precies liep. Vrij recente onderzoeken lieten zien waar deze ruwweg lag. De opgraving van nu betreft een vrij plotse bocht in het kanaal. Voor de archeologen is het de vraag waarom er hier ‘plots’ werd afgeweken en hoe deze op dit stuk precies verloopt.

Vorige week lieten de onderzoekers hun voortgang zien aan het publiek, die vol nieuwsgierigheid op de open dag afkwamen. Bij de verschillende putten werd uitgelegd wat er precies zien was. De verschillende grondlagen laten zien waar het kanaal liep. Ook is de houten kade blootgelegd en is er ander vondstmateriaal te zien, veelal ‘afval’ dat mensen destijds in het kanaal gooiden als iets kapot was. 

De opgraving duurt nog zo’n twee weken. Op het stuk grond wordt later een appartementencomplex met ondergrondse garage gerealiseerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant