In Schakenbosch ging men 'creatief' om met voorwaarden (archieffoto).
In Schakenbosch ging men 'creatief' om met voorwaarden (archieffoto).

Stichting Duurzaam: ‘Gemeente vindt aantal woningen belangrijker dan groen’

Actueel 322 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De ‘Bouwsteen Groene Woongemeente’ is een van de vier bouwstenen voor de nog op te stellen Omgevingsvisie van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hoewel de titel ‘groene woongemeente’ veelbelovend klinkt  kiest de gemeente hiermee volgens de Stichting Duurzaam voor het verkeerde uitgangspunt. 

De Bouwsteen blijkt volgens de Stichting vooral te gaan over een maximaal aantal te bouwen woningen. Zo moet de gemeente plaats bieden aan ruim 5.000 nieuw te bouwen woningen. Als voorwaarde noemt de gemeente hiervoor dat het groen ‘zoveel mogelijk gespaard moet worden’. De Stichting Duurzaam vraagt de gemeenteraad daarom om de Bouwsteen aan te passen.

Voorzitter Marjan van Giezen van Stichting Duurzaam: “Een gemeente die zich profileert als een ‘groene en aantrekkelijke woongemeente’ kan niet tegelijkertijd kiezen voor een maximaal aantal woningen. Groen en leefbaarheid moeten juist het vertrekpunt te zijn om onze leefomgeving gezond en aantrekkelijk te houden. Daar moet je het aantal woningen op aanpassen, niet andersom”.

“Dit is ook in lijn met het Manifest ‘Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving’, dat onlangs is uitgebracht door acht samenwerkende natuur- en tuinorganisaties”, vervolgt Van Giezen. “Hierin worden criteria gegeven, die veel scherper te meten zijn dan een criterium als ‘zoveel mogelijk sparen’. Zo stelt het Manifest dat er voor de leefbaarheid binnen 300 meter van elke woning een aaneengesloten stuk groen moet zijn van 1 hectare. Ook heeft elke nieuwbouwwoning recht op minimaal 75 m2 groen. Deze en andere criteria, zoals het max. aantal woningen per hectare, zouden het uitgangspunt moeten zijn voor een ‘aantrekkelijke groene woongemeente’. In plaats van te kijken hoeveel woningen er nog binnenstedelijk bij kunnen worden gebouwd.”

Sander Wennekers, coördinator Groen van de Stichting Duurzaam: “De bouwsteen Groene Woongemeente benoemt wel een aantal randvoorwaarden, deze zijn echter heel abstract en dus niet toetsbaar voor de gemeenteraad. Bij eerdere bouwplannen als Schakenbosch en Duivenvoorde hebben we gezien dat hier creatief mee kan worden omgegaan. Ook de voorwaarde dat parkeren en zorgfuncties niet ten koste mogen gaan van groen en woningen klinkt goed, maar wat betekent dit?”

De Stichting Duurzaam stelt daarom in haar zienswijze een paar belangrijke aanpassingen van de Bouwsteen voor. Zoals voorafgaand aan een besluit over een woningbouwproject het opnemen van een ‘groentoets’ om zowel in oppervlak als in kwalitatieve zin te bepalen of de groenfunctie inderdaad niet aangetast wordt en bij voorkeur versterkt wordt. “Alleen met zo’n aanpak gaan we in Leidschendam-Voorburg écht voor duurzaam groen en voor leefbaar wonen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant