Afbeelding

Terug naar kantoor na de coronacrisis

Actueel 394 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Door de pandemie hebben we de afgelopen maanden vooral vanuit onze eigen huizen gewerkt. Nu steeds meer Nederlanders gevaccineerd zijn en de overheid al diverse maatregelen heeft versoepeld, is het thuiswerken minder nodig dan eerder.

Natuurlijk moet de anderhalve meter afstand alsnog gehouden worden, maar een kantoor huren om hier vervolgens in te gaan werken is wel weer mogelijk. Hoe jij met je bedrijf weer terug gaat naar het werken op het kantoor hangt echt van je eigen voorkeur af. In principe moet elke organisatie een unieke oplossing vinden voor de werknemers om langzaam maar zeker terug te gaan naar het oude normaal. Eigenlijk zijn er drie benaderingen waarvoor je kunt kiezen. Zo kan gekozen worden voor een fulltime terugkeer naar het kantoor, maar een flexibele, hybride aanpak kan ook geschikt zijn. De laatste optie is een benadering met weinig uren op kantoor en dus nog veel thuiswerken. Lees meer over deze drie verschillende benaderingen.

Fulltime terugkeer op kantoor

Hoewel de baan van veel mensen eigenlijk gewoon uitgevoerd kan worden op afstand, dus bijvoorbeeld thuis, zijn er ook veel werknemers die wel daadwerkelijk in een kantoor moeten zitten om hun werk te kunnen doen. Industrieën zoals productie, farmaceutica, gezondheidszorg en engineering kunnen werkfuncties niet 100 procent op afstand voltooien. Voor deze organisaties kan het plannen van de terugkeer naar het werk een aanzienlijke hoeveelheid aanpassingen vergen om te voldoen aan de coronamaatregelen. Desondanks is een fulltime terugkeer op kantoor voor de werknemers in deze branches eigenlijk wel noodzakelijk. Als jij een bedrijf hebt in zo’n industrie dan is het van belang dat je je kantoor inricht op de juiste manier, waarbij je dus rekening moet houden met de anderhalve meter maatregel. Helaas is dit niet op elk kantoor mogelijk vanwege de beperkte ruimte, dus het zou kunnen dat sommige werknemers alsnog thuis moeten werken.

Flexibele of hybride aanpak

Voor sommige organisaties zal het werkhervattingsplan er anders uitzien, afhankelijk van de rol of afdeling. Waar sommige rollen tijd nodig hebben in het kantoor, kunnen anderen functies vanuit huis uitvoeren. In dit geval kan een flexibele werkbenadering of hybride ervaring je organisatie ten goede komen door het fysieke personeelsbestand te verminderen en de behoefte aan herontwerp van het kantoor tot een minimum te beperken. Voordat COVID-19 om de hoek kwam kijken, werd de flexibele aanpak al steeds vaker gebruikt door bedrijven. De kans is groot dat dit ook na het einde van de pandemie het geval zal zijn. Flexibel werken biedt namelijk een groot voordeel voor werknemers in normale tijden. In dit nieuwe werktijdperk kan het potentiële werknemers het signaal geven dat het bedrijf vooruitstrevend is en de gezondheid van zijn personeel op prijs stelt. Wel vergt het zonder twijfel een goede communicatie. 

Op afstand

Veel bedrijven die nooit hadden overwogen om over te stappen op het externe personeel, denken nu na over de toekomst van hun organisatie en hoe werken op afstand een rol zou kunnen spelen. COVID-19 leidt tot een nieuwe benadering van werken op kantoor en hoe de werkplek kan worden beïnvloed door externe gebeurtenissen. Er zijn dan ook al diverse grote bedrijven die hebben aangekondigd om over te stappen op een cultuur waarbij op afstand werken hoog in het vaandel staat, waaronder Twitter en Salesforce. Hierdoor kunnen alle werknemers gezond en productief blijven, maar het kan ook nog eens kosten besparen. Je hebt immers een stuk minder kantoorruimte nodig als de meeste medewerkers thuiswerken. Wel vergt dit opnieuw een zeer goede communicatie anders kunnen taken en projecten in de soep lopen. Ook is het verstandig om bij deze cultuur regelmatig bedrijfsuitjes te organiseren. Zo kunnen je werknemers elkaar alsnog goed leren kennen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant