Roland Maas toont de weekenden in september zijn schilderijen & installaties in de voormalige Hulp- & Heilkerk (foto en tekst: Alexander Wagener).
Roland Maas toont de weekenden in september zijn schilderijen & installaties in de voormalige Hulp- & Heilkerk (foto en tekst: Alexander Wagener).

Kunstwandelroute vanuit ‘In de Bonen’ op Landgoed Voorlei

Actueel 975 keer gelezen

Leidschendam - Een vader en zijn zoontje komen vanaf de Veursestraatweg de hoofdingang van Landgoed Voorlei, voorheen Park Schakenbosch, binnen gefietst en houden ter hoogte van de voormalige Hulp- & Heilkerk halt bij ‘In De Bonen’, de mobiele Barista van Voorlei-bewoners Hans en Jacqueline Hendriks, voor een welkome versnapering. 

Ze nemen plaats op één van de 4 strobalen die dienst doen als zitplaats. “Ik wist niet dat dit hier was”, zegt de vader. Het is zomervakantie en zijn zoontje hoeft niet naar school. “Hij heeft nog niet zo heel lang geleden leren fietsen en ik dacht dat het wel leuk was om een ommetje te maken. Voor hem is het een heel stuk van fietsen, dus is een frisje voor hem en een vers bakkie koffie voor mij met nog wat lekkers erbij een onverwachte en welkome onderbreking van onze fietstocht. De volgende keer nemen we zijn moeder ook mee. Leuk hier!”

Hans Hendriks hoort het graag. “Mijn vrouw en ik zijn zestigers en allebei altijd in de hospitality werkzaam geweest. Mijn liefde voor koffie is zo groot dat ik meerdere barista-cursussen heb gevolgd en vele proeverijen ben af gegaan.Waarna we met onze mobiele Piaggio koffiebar ‘In de Bonen’ zijn gestart. Van wandelaars en fietsers krijgen we eigenlijk alleen maar enthousiaste reacties.” Hendriks en zijn vrouw wonen zelf aan de rand van Landgoed Voorlei en zijn blij met de toekomstige woningbouw. “Sinds de verplaatsing van de activiteiten van GGZ Rivierduinen naar het gebied achter WZH Prinsenhof, de afbraak van de houten gebouwen en de leegstand in de stenen gebouwen was Voorlei nogal verpauperd geraakt. De leegstand leidde tot verval en problemen met groepen en individuen die op Voorlei kwamen rondhangen. Mijn vrouw en ik zagen dat de afgelopen jaren met lede ogen aan. Overdag merkten we dat mensen graag door Voorlei heen wandelen en fietsen. Om die activiteit meer cachet te geven zijn wij met instemming van de gemeente en de ontwikkelaars van Schakenbosch ‘In De Bonen’ begonnen.”

Hans Hendriks met zijn mobiele koffietentje In de Bonen op Landgoed Voorlei (foto: AW).

Voorlei is een bosrijk gebied tussen de Vliet en de duinrand waar welgestelden in de 17e en 18e eeuw hun buitenplaatsen hadden! Tussen de woonwijk Prinsenhof Laagbouw en de Noortheylaan wordt thans een nieuwe woonwijk ontwikkeld. De ideeën voor Landgoed Voorlei zijn geïnspireerd op die Hollandse landschapsarchitectuur van bebouwde buitenplaatsen. Naast ruimte voor groen en herstel van enkele bestaande monumentale gebouwen op het terrein voorziet het plan in nieuwbouw. De ontwikkelaars van Voorlei realiseren zich dat Schakenbosch een populaire plek is bij veel wandelaars en recreanten. Men streeft er dan ook naar om de toegankelijkheid te handhaven. Zodra het (nieuw)bouwproject Landgoed Voorlei gereed is wordt het groen overgedragen aan de gemeente Leidschendam-Voorburg. Driekwart van het gebied wordt openbare ruimte, waardoor het ook in de toekomst vrij toegankelijk blijft.

Kunstwandelroute

Belangstellenden kunnen alle weekenden in september op Voorlei wandelen over een kunstroute. De kunstenaars Margit Tamás, Vincent Boers, Berber Middelweert, Marleen Huisman, Karin Zoon, Geralda Mol en Roland Maas tonen hun kunstuitingen in verschillende ruimten op de route. Enkele kunstenaars wonen anti-kraak op het terrein. Zoals Roland Maas. “Ik heb 4 jaar gewoond en gewerkt in Het Veurhuis, het voormalige restaurant van Rivierduinen, naast de Hulp- & Heilkerk, wat nu mijn atelier is. Ik woon nu elders op het terrein zolang het nog kan.” 

Maas maakt schilderijen en installaties. “Iedereen kan de kerk, de gebouwen en de ateliers vrij bezoeken om onze werken te bekijken. Naast de kerk is ruimte om auto’s te parkeren. In mijn atelier toon ik de 100 portretten uit mijn serie ‘The Legacy’. De portretten zijn gebaseerd op gevonden fotoboeken bij onder andere kringloopwinkels. De installaties zijn geïnspireerd op gevonden voorwerpen. Ik combineer die met keramiek.” Een korte voorproef van de rondleiding leert dat het prachtig is wat hij maakt. “Maar ik moet nu post gaan bezorgen, want van de kunst alleen kan ik niet leven.” 

De gratis wandelplattegronden voor de kunstroute zijn verkrijgbaar bij ‘In de Bonen’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant