Het gezin Koja met Schoolmaatje M. van Vuren (archieffoto Schoolmaatjes ONS).
Het gezin Koja met Schoolmaatje M. van Vuren (archieffoto Schoolmaatjes ONS). M.van Vuren

Schoolmaatjes helpen nieuwkomersgezinnen

Actueel 339 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - ‘Schoolmaatjes ONS’ verwacht in september de aanmelding van tien nieuwkomersgezinnen met een vluchtelingenachtergrond die graag een schoolmaatje willen. 

Dit is een vrijwilliger die de ouders helpt om hun rol in ouderbetrokkenheid vorm te geven. Schoolmaatjes ondersteunen de ouders in alles wat er van hen wordt verwacht in de communicatie en samenwerking met de school van de kinderen. Er zijn nu nieuwe vrijwilligers nodig.

Ouderbetrokkenheid is in de meeste culturen niet vanzelfsprekend. Bovendien is er sprake van een taalbarrière, waardoor het contact met school wordt bemoeilijkt. Omdat nieuwkomerskinderen op school met een achterstand beginnen, is de samenwerking met de ouders juist cruciaal. Schoolmaatjes nemen de ouders hierin al doende mee en daardoor gaan de kinderen het beter doen op school en neemt de kansengelijkheid toe.

Als vrijwilliger krijg je twee avonden training, waarna je een jaar lang wekelijks bij een gezin op bezoek gaat, ongeveer twee uur per week na schooltijd. Je bouwt een vertrouwensband op met het gezin en gaat mee naar de oudergesprekken op hun school. Je helpt de ouders bij het begrijpen van de (meest digitale) berichten die ze van school ontvangen. Je bekijkt samen met hen wat hun kind nodig heeft en helpt het kind met huiswerk, als dat gewenst is (of je laat de ouders zien hoe zij het kind zelf kunnen helpen).

Interesse om mee te helpen? Stuur een mail naar harrietmarseille@schoolmaatjesONS.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant