Een mooie Engelse heestertuin (foto: Jan Blokland).
Een mooie Engelse heestertuin (foto: Jan Blokland).

Heesters verplanten: tips van tuinexpert

Algemeen 423 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg  een groen-column ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp om in de tuin, op het balkon of in huis te doen met groen. Kijk ook op www.leidschendam.groen.nl.

Wilt u een heester verplanten? September en oktober zijn daar geschikte maanden voor. Bij het aanschaffen van heesters voor de siertuin wordt vaak geen rekening gehouden met de grootte van de heester als hij eenmaal volgroeid is. Ze worden vaak dicht op elkaar geplant en als ze groter worden gaan ze elkaar raken of ze worden te dominant. Verwijderen of verplaatsen naar een plek in de tuin waar ze beter tot hun recht komen is dan een oplossing. Tuinexpert Jan Blokland van Groei & Bloei geeft hiervoor wat tips.

Jan vertelt: ‘Voor een heester is een verhuizing een hele ingreep. Als hij al geruime tijd op een plek staat heeft hij daar een aanzienlijk wortelgestel gemaakt. Voor een deel zal hij dat kwijtraken. Het verplaatsen kun je daarom het beste doen vanaf de herfst tot het vroege voorjaar. De plant is dan in rust en de sapstroom staat vrijwel stil. Als je ze vroeg in de herfst verplant is de bodem nog relatief warm en krijgt het wortelstelsel even de tijd zich enigszins te herstellen en goed voorbereid aan het nieuwe groeiseizoen te beginnen. Grote heesters kun je het beste eerst een stevige snoeibeurt geven dan worden ze wat makkelijker hanteerbaar’.

‘Een heester die al jaren op één plek staat, is onder de grond net zoveel uitgegroeid als daarboven’, legt Jan uit. ‘Hoe meer wortels en met name haarwortels aan de plant blijven zitten tijdens de verhuizing, hoe groter de kans is dat hij het overleeft. Bij oudere heesters zitten de meeste haarwortels op wortels die ver van de basis af zitten. Zelfs als je een flinke wortelkluit mee verhuist zitten daar weinig haarwortels aan. Je kan de haarwortelgroei in de kluit bevorderen door enkele maanden vóórdat je de heester gaat uitgraven het merendeel van de wortels al vast door te steken/zagen. De heester zal dan op het stukje wortel dat in de kluit achterblijft nieuwe haarwortels gaan aanleggen, die na de verplaatsing voor het opnemen van vocht en voedsel kunnen zorgen’.

Nog een paar tips:

  • Verpoot een heester bij vochtig weer of maak anders de kluit eerst nat
  • Maak het nieuwe plantgat iets dieper en breder dan de kluit is en meng wat compost of tuinaarde door de uitgegraven grond
  • Zet de uitgegraven heester op een stuk folie, zodat de kluit zoveel mogelijk in takt blijft
  • Verwijder de folie pas als de heester op zijn nieuwe plek staat
  • Vul dan het plantgat laagje voor laagje aan en geeft tussendoor steeds wat water.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant