Gerke Henkes, Schoenpoetsende jongen, olieverf op doek, 75 x 95 cm (foto: pr Museum Swaensteyn).
Gerke Henkes, Schoenpoetsende jongen, olieverf op doek, 75 x 95 cm (foto: pr Museum Swaensteyn).

Ontroerende aanwinst voor Museum Swaensteyn

Actueel 418 keer gelezen

Voorburg - Op de kunstveiling van het Venduehuis Rotterdam werd onlangs een ontroerend schilderij van de Voorburgse schilder Gerke Henkes (1844-1927) aangeboden. De prima conditie en frisse uitstraling van het werk trok de aandacht van verzamelaars, maar Museum Swaensteyn wist het toch te bemachtigen.

Het forse doek, het meet 75 bij 95 centimeter, toont Henkes in optima forma. De voorstelling toont een jongetje van een jaar of tien, in een soort bijkeuken verdiept in zijn werk als schoenpoetser. Vermoedelijk is hij een jongste knechtje bij een welgestelde familie. Door een deuropening en venster valt licht naar binnen, wat een sprankelend effect van tegenlicht oplevert. Ook is een koetshuis zichtbaar, aan het einde van een binnenplaats. De setting doet sterk denken aan de situatie die je vroeger had achter de huizen aan de Voorburgse Herenstraat. Dat gebied was Henkes vertrouwd, hij woonde op nr. 30.

Museum Swaensteyn beschikt niet over een aankoopbudget. Aankopen als deze kunnen uitsluitend worden gedaan door de steun van goede gevers. Peter van der Ploeg, directeur van het museum: “Ons museum beschikt over een groep donateurs die ieder jaar een bedragje overmaken. Hiermee kon dit prachtige schilderij worden verworven. Zo dragen de donateurs bij aan de verbetering van de collectie”. 

De aanwinst is te zien in de Notariskamer van het museum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant