Afbeelding
financiële tip

Duurzaam beleggen is slim en hard nodig

Actueel 326 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het is verrassend hoe snel duurzaam beleggen aan het inburgeren is. Eerst was het een modeverschijnsel, toen werd het een trend en nu, anno 2021, is het bijna niet meer weg te denken. Niet voor niets was een paar jaar geleden maar liefst 71% van de individuele beleggers al geïnteresseerd in duurzaam beleggen en dat 65% van die beleggers denkt dat het belangrijker wordt in de komende vijf jaar.

Wat is duurzaam beleggen?

Het gaat om maatschappelijk verantwoorde, dus “groene” beleggingsfondsen. Investeringen in bedrijven en overheden die rekening houden met People, Planet, Profit. Maar ook bedrijven die actief zijn op het gebied van microkrediet, milieutechnologie of duurzame energieoplossingen.

Overigens wordt duurzaam beleggen tegenwoordig vaak “ESG beleggen” genoemd. De letters ESG staan voor Environment, Social en Governance.

Ook zie je steeds vaker dat beleggen worden gekoppeld aan de 17 “SDG’s” (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties.


Kosten dalen, rendementen stijgen

In het begin waren de kosten hoger en de rendementen lager dan bij traditionele beleggingsfondsen. Je moest dus wel wat over hebben voor je idealen. Nu zijn de kosten veel lager geworden en de rendementen hoger! Er hangt eigenlijk nauwelijks nog een financieel prijskaartje aan onze toekomst en die van de generaties na ons. 

Over rendementen gesproken: die zijn al een aantal jaren gelijk of beter dan niet-duurzame beleggingen. Zo zijn de netto rendementen van Stan&Wende (onze partner in duurzame beleggingen) jaar in jaar uit beter, vergeleken met een index van 70 andere vermogensbeheerders.

Meer rendement voor duurzaamheid is een trend die de laatste jaren versnelt. De komende (tientallen) jaren worden door regeringen en pensioenfondsen enorme bedragen besteed aan allerlei noodzakelijke en duurzame ontwikkelingen. De verwachting is dat de komende jaren tot decennia de belangstelling voor duurzame beleggingen alleen maar verder zal stijgen.

Wat levert het dan op?

De vraag of die mooie, verantwoorde benadering rendement oplevert, is logisch. Die kan dus gelukkig volmondig met ja worden beantwoord. Hoe komt dat? Duurzaam handelende ondernemingen hebben meestal hun zaken extra goed voor elkaar op het gebied van personeelsbeleid, huisvesting en milieubeleid. Dat betekent meer continuïteit, aandacht voor de klant en meer productiviteit.

Bovendien lopen duurzame ondernemingen minder risico dat hun koers daalt door negatief nieuws wegens milieublunders, betrokkenheid bij wapenhandel, slechte arbeidsomstandigheden of kinderarbeid. Deze bedrijven hebben vaak een goed doordachte strategie voor de lange termijn. Daardoor zijn ze beter voorbereid op de toekomst. Daar kan elk ander bedrijf wat van leren.

Kansen voor bedrijven en beleggers

Wist je dat steeds vaker ook grote bedrijven duurzaamheid integreren in hun kernactiviteiten? Grote veranderingen, zoals een groeiende wereldbevolking, grondstoffen schaarste, verontreiniging en klimaatverandering, zorgen namelijk voor interessante kansen op het gebied van technologische innovatie, wetgeving en economische groei. Duurzaamheid is nu gekoppeld aan slim zakendoen, met hart voor de maatschappij. Sterke veranderingen zorgen dus voor kansen. Bedrijven spelen daarop in. Voorbeelden:

  • Nike produceert een Cradle to Cradle-schoen
  • DSM ontwikkelt een voedzaam rijstgraan
  • Osram maakt ledverlichting
  • Interface fabriceert CO2-neutraal tapijt

Win-win

Bedrijven investeren in het behoud van de wereld en de duurzame belegger kenmerkt zich door het streven naar een dubbel rendement - financieel én maatschappelijk - en dat lukt. Hierdoor ontstaat een win-winsituatie.

Stan&Wende

Bij Foreburgh Financiele Planning & Hypotheken helpen we jou waardevol en zorgeloos te beleggen door zorgvuldig de allerbeste duurzame beleggingsfondsen te selecteren. Uit het speelveld van honderden serieus duurzame fondsen hebben wij een pakket van 15 fondsen geselecteerd. Deze fondsen gebruiken we in de beleggingsportefeuilles waar onze klanten in beleggen. 

Onze partner Stan&Wende is al langer actief als duurzaam vermogensbeheerder. Uitgangspunt is duurzaamheid voor de toekomst van onze kinderen en alle andere Stan en Wende’s. Want wat wij nu met ons geld doen bepaalt hun toekomstige mogelijkheden.

Wij hebben duurzaamheid als vertrekpunt van onze beleggingen gecombineerd met maximale transparantie en rendement. Met daarbij minimalisatie van kosten: Door zelf minder voor de marge te gaan en klanten de mogelijkheid te bieden alles zelf online te regelen. Al ben je natuurlijk altijd welkom voor een persoonlijk gesprek.

Via Foreburgh Financiele Planning & Hypotheken krijg je inzicht in de zeven duurzaamheidscriteria en het verwachte rendement: financieel, maar ook in CO-2 besparing ten opzichte van traditioneel beleggen. Het wat vage begrip ‘duurzaamheid’ valt echt te vertalen in concrete verschillen ten opzichte van standaard oplossingen.

Onze partner Stan&Wende maakt de duurzame betrokkenheid graag heel concreet. 10% van de vergoeding die u als client betaalt, wordt afgedragen aan duurzame projecten. Zoals WakaWaka’s (solar lights) voor scholieren in Rwanda en Zimbabwe. Zodat kinderen ’s avonds bij dat licht hun huiswerk kunnen maken. Als het aan ons ligt gaan er vanuit Stan&Wende de komende jaren nog vele honderden lampjes hun kant op.

Foreburgh Financiele Planning & Hypotheken
Westvlietweg 71-5, 2495 AA ’s-Gravenhage
tel. 070-444 2222, 
www.foreburgh-fp.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant