Karlien Ritter, hoofd museale zaken, bekijkt details in het winterlandschap (foto: pr Swaensteyn).
Karlien Ritter, hoofd museale zaken, bekijkt details in het winterlandschap (foto: pr Swaensteyn).

Openbare restauratie in Museum Swaensteyn

Actueel 268 keer gelezen

Voorburg - Hebt u altijd al eens een schilderijenrestaurator aan het werk willen zien? Dat kan nu in Museum Swaensteyn. Op donderdag 4 en vrijdag 5 november van 13.00 tot 17.00 uur is de Notariszaal van het museum even een openbaar restauratie-atelier. 

Restaurator Barbara Susijn zal dan een begin maken met de behandeling van het Winterlandschap van de Voorburgse schilder Barend Brouwer (1872-1936), door het verwijderen van de vergeelde vernis. Peter van der Ploeg, directeur van het museum, houdt lezingen over het restaureren van oude schilderijen.

Sigarenrook

Museum Swaensteyn verwierf het monumentale schilderij tijdens de eerste golf van Covid-19, bij het Twents Veilinghuis. Door de sterk vergeelde vernis was er nauwelijks interesse voor het werk en werd het museum voor achthonderd euro de nieuwe eigenaar. Een koopje voor een winterlandschap van dit formaat. Gevraagd naar de herkomst van het doek, wist de veilingmeester te vertellen dat het van de biljartkamer van een inmiddels gesloten café kwam. Als dat klopt, is de vernis dus niet alleen vergeeld, maar waarschijnlijk ook bedekt door een dikke aanslag van sigarenrook.

Vernisafname

Het verwijderen van een verdonkerde vernis is vaak het meest spectaculaire deel van een restauratie. Je ziet dan onder de handen van de restaurator iets van de oorspronkelijke kleuren terugkomen. De restaurator werkt daarbij onder een daglichtlamp, draagt een sterk vergrotende hoofdloep en heeft het oplosmiddel afgestemd op deze specifieke behandeling. Een afzuiginstallatie zorgt ervoor dat de dampen van het oplosmiddel naar buiten worden geblazen. Bezoekers kunnen dit proces, dat gewoonlijk achter de schermen plaatsvindt, nu van nabij meemaken.

Restaureren spannende bezigheid

Het beroep van schilderijenrestaurator vergt meer kwaliteiten dan artisticiteit alleen. De moderne techniek maakt tegenwoordig immers geavanceerd onderzoek mogelijk dat enkele decennia geleden nog ondenkbaar was. Dit natuurwetenschappelijke onderzoek heeft het beroep van restaurator een nieuwe dimensie gegeven. Vooral bij Oude Meesters, schilderijen die vaak een geschiedenis van eeuwen achter zich hebben, heeft dergelijk onderzoek soms tot spectaculaire inzichten geleid. Peter van der Ploeg, voormalig hoofdconservator van het Mauritshuis, zal dat op beide dagen en op zondag in een lezing uit de doeken doen.

De restauratie is te zien op donderdag 4 en vrijdag 5 november van 13.00 tot 17.00 uur en op 4, 5 en 7 november om 15.00 uur is er een lezing over het onderzoek en het restaureren van oude meesters, Aanmelden voor de lezing via info@swaensteyn.nl. Toegang uitsluitend met de QR CoronaCheck. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant