Voor de 70e keer wordt de naamdag van St. Maarten n Voorburg gevierd met een traditionele Sint Maarten lampionoptocht (archieffoto).
Voor de 70e keer wordt de naamdag van St. Maarten n Voorburg gevierd met een traditionele Sint Maarten lampionoptocht (archieffoto). Dick Janssen

Sint Maarten lampionoptocht voor 70e keer

Actueel 688 keer gelezen

Voorburg - Sinds 1950 wordt de naamdag van St. Maarten ieder jaar in Voorburg gevierd met de jaarlijkse traditionele Sint Maarten lampionoptocht. Donderdag 11 november is het weer zover. Vorig jaar kon deze lampionoptocht niet doorgaan in verband met corona. Dit jaar is het daardoor de 70e keer. 

Om 18.30 uur vertrekt de stoet van Oosteinde / ingang Vlietwijck door een aantal straten in het Oranjekwartier ( Oosteinde – Weverslaan – Prins Hendriklaan – Emmastraat -Sophiastraat – Loolaan – Prins Hendrikstraat – Oranje Nassaustraat ) naar de Sint Martinuskerk, Oosteinde te Voorburg. 2 Muziekkorpsen, Rode Kruis eerste hulp verleners begeleiden de optocht. Omstreeks 19.00 uur aankomst bij de Sint Martinuskerk aan het Oosteinde. Hier verschijnt Sint Maarten als Romeins ridder op het bordes boven in de toren bij het uurwerk en worden er Sint Maarten liedjes gezongen. Naar beneden gekomen wordt Sint Maarten op het voorplein welkom geheten door de Loco - Burgemeester Astrid van Eekelen van Leidschendam-Voorburg en wordt aan de kinderen appeltjes uitgedeeld. Ook zijn er prijsjes voor de 10 mooiste lampionnen. Einde ca. 19.15 uur.

Dit evenement wordt beschouwd als evenement waarbij sprake is van doorstroom van de deelnemers en slechts kort wordt stilgestaan op de verzamelplek. De organisatie verwacht veel deelnemers en is blij dat deze traditionele gebeurtenis weer kan plaatsvinden. Iedereen is welkom, maar van de bezoekers en deelnemers (boven 12 jaar) wordt - zoals met de vergunningverlener is afgesproken - in verband met Covid 19 bij klachten gevraagd thuis te blijven. Bij de verzamelpunten dient men 1,5 m afstand te houden.

Voor en na de tocht kunnen de kinderen nog langs de huizen gaan om Sint Maartenliedjes te zingen en daarvoor snoep te ontvangen. Gebruikelijk is dat bij de huizen waar een lichtje brandt hiervoor kan worden aangebeld. Laat daarom een lichtje branden.

Meer informatie en liedjes op sintmaartenlampionoptocht.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant