Nelleke probeert een zo veilig mogelijk familie gevoel te creëren voor haar pleegdochter (tekst: Inge Koot, foto: PR).
Nelleke probeert een zo veilig mogelijk familie gevoel te creëren voor haar pleegdochter (tekst: Inge Koot, foto: PR).

Dringend tekort aan pleegouders; meld je ook aan!

Actueel 733 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - “Het is heel bijzonder om te zien hoe het hechtingsproces bij een kind verloopt”, vertelt pleegmoeder Nelleke van Dorp. Zij zorgt samen met haar man voor haar inmiddels 5-jarige pleegdochter. “Ze kwam 4 jaar geleden bij ons als een verloren meisje met een lege blik in haar ogen en nu is het een vrolijk kind dat vol in het leven staat.” 

Door Inge Koot

Nelleke weet dat er nog steeds pleegouders worden gezocht en wil hier graag over vertellen. Zij hoopt dat het mensen die het pleegouderschap overwegen motiveert om een informatieavond te bezoeken. Van 3 tot en met 10 november is het de Week van de Pleegzorg. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg, en het tekort aan pleegouders. “Ook in Leidschendam-Voorburg zijn we dringend op zoek naar pleegouders”, zegt wethouder Jeugdhulp Juliette Bouw. “Wij hebben nu 74 pleeggezinnen in Leidschendam-Voorburg maar er staan landelijk nog circa 900 kinderen op de wachtlijst.”

Nelleke wist al voordat zij haar echtgenoot leerde kennen dat zij heel graag op enig moment voor een pleegkind zou willen zorgen. “Ik kom zelf uit een familie waar adoptie en pleegzorg veel voorkomt. Gelukkig stond mijn man er hetzelfde in.” Zij hebben twee biologische zoons van 12 en 14 jaar oud. “Wij hebben juist voor het leeftijdsverschil gekozen zodat de jongens het bewust meemaken. Zij zijn ook meegenomen in het hele screeningsproces. We doen het met z’n allen en de jongens doen het zó goed”, zegt Nelleke trots. “Onze omgeving weet van haar bijzondere start bij ons. Wij zijn er ook heel open over naar haar toe, wel op een manier die een 5-jarige aan kan.”

Maar Nelleke en haar gezin willen vooral dat ze zo “normaal” mogelijk opgroeit en zich geen uitzondering voelt. Ook de ouders van het kind worden bij het gezin betrokken. “Moeder is op dit moment helaas niet in beeld maar vader nodigen wij regelmatig thuis uit. Wij proberen, samen met de ouders, een zo veilig mogelijk familiegevoel te creëren zodat zij zorgeloos kan opgroeien. Dit doen wij met veel aandacht en een hoop liefde.”
Net als Nelleke vindt ook wethouder Bouw dat ieder kind hoort op te groeien op een veilige plek, met liefde en structuur. “Helaas is dat voor sommige kinderen niet mogelijk”, aldus Bouw. “Voor die kinderen zoeken we pleegouders. Mensen die tijdelijk voor een kind van een ander willen zorgen. Mensen die warmte bieden. En een luisterend oor. Die er gewoon voor deze kinderen willen zijn. Soms voor een weekend per maand. Soms voor langere tijd. Voor een baby, een kleuter of een puber.”

Als pleegouder vang je een kind op dat (tijdelijk) niet thuis kan wonen en bied je hem of haar een veilige plek in jouw gezin. Zo maak je een echt verschil in het leven van een kind. Nelleke: “Wij zijn een perspectief biedend gezin. Dat betekent dat ons pleegkind kan blijven zolang als zij wil. Maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een weekend per maand voor een pleegkind te zorgen.”

Niet iedereen komt in aanmerking om pleegouder te zijn. Het belangrijkste is dat een pleegouder een stabiele haven biedt voor het kind. Of het een traditioneel gezin, een alleenstaande, twee vrouwen of twee mannen betreft, dat maakt niet uit. Een medewerker van de pleegzorgorganisatie bezoekt de aspirant-pleegouder thuis en praat met diegene over de mogelijkheden en voorkeuren. Daarbij kun je informatieavonden en e-learnings bezoeken en volgen.

Nelleke wil mensen die twijfelen aansporen om een van de informatieavonden te bezoeken. “Er zijn zoveel soorten pleegzorg. Als pleegouder kan je het verschil maken voor een kind. “Het is prachtig om te zien hoe een kind dat vaak al veel heeft meegemaakt over zoveel kracht en flexibiliteit beschikt dat hij of zij zich, door jouw bijdrage, volop kan ontwikkelen en opnieuw vertrouwen kan krijgen in het leven.”

Als pleegouder sta je er niet alleen voor. Je krijgt begeleiding van Jeugdformaat, de pleegzorgorganisatie in de regio Haaglanden. Meer informatie over pleegzorg is te vinden op de websites www.openjewereld.nu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant