Archieffoto Taalcafé (foto: PR).
Archieffoto Taalcafé (foto: PR). Dick Janssen

Eerste training ‘Voel je goed!’ van start gegaan

Actueel 306 keer gelezen

Voorburg - In Nederland zijn er ca. 2,5 miljoen laaggeletterden. Stichting Lezen & Schrijven heeft samen met diverse partners voor deze doelgroep de training Voel je goed! ontwikkeld. Dit project wordt in meer dan 30 gemeenten uitgevoerd.

In Leidschendam-Voorburg wordt het project in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven uitgevoerd door Stichting Particimeer. Het project wordt gesubsidieerd door de gemeente, Fonds 1818 en het Oranjefonds.

Voel je Goed! is een training voor volwassen laaggeletterden (Nederlanders en anderstaligen), die willen werken aan gezondheidsvaardigheden en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van informatie. De training Voel je Goed! is een combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en 20 lessen in gezondheidsvaardigheden van een getrainde taalvrijwilliger. De wekelijkse lessen zijn gericht op gezonder eten en meer bewegen en behandelen ook elementen als motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de verleidelijke eetomgeving. Er is ook een supermarktrondleiding, verzorgd door de diëtist.

Dinsdag 2 november is de 1e training Voel je Goed! van start gegaan. De training vindt plaats op de locatie van Foxtaal, Fransstraat 16 te Voorburg. De cursisten volgen ook Nederlandse taaltraining bij Foxtaal. De combinatie van de training Voel je Goed! en Nederlandse taaltraining bij Foxtaal is voor de cursisten een uitgelezen kans om hun gezondheidsvaardigheden en taalvaardigheden te verbeteren. De eerste les werd deels besteed aan de rol van de diëtiste. Diëtiste Luanca Hordijk legde uit wat de diëtiste kan betekenen. Daarnaast is er in de eerste les d.m.v. diverse werkvormen gesproken over gewicht. 

De cursisten waren zeer enthousiast en kijken al uit naar de volgende lessen. “Ik ben al sinds jaar en dag bezig met gezonde voeding. Het is belangrijk om bewust te worden van een goed voedingspatroon en het gedrag te veranderen om te komen tot een goede en gezonde leefstijl”, aldus Hetty de Vos, vrijwillige docent van de training voel je Goed! 

In de volgende lessen wordt er o.a. aandacht besteed aan gezonde voedingsmiddelen, schijf van vijf, calorieën, gezond koken, etc. Er wordt ook samen gekookt worden d.m.v. een kookworkshop en het bereiden van gezonde hapjes. Uiteraard volgen er ook nog bewegingsoefeningen.

Nieuwe deelnemers voor de training en vrijwilligers, die een groep willen begeleiden, zijn welkom. Spreekt het project u aan, wilt u meer weten over de training of wilt u deelnemen aan de volgende training? 

Heeft u interesse in gezondheid, voeding en bewegen? Wilt u graag mensen begeleiden die willen werken aan een gezond gewicht en moeite hebben met de taal? Neem dan contact op via info@particimeer.nl of tel. 06-51913065

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant