(foto: EV Service.eu).
(foto: EV Service.eu).

‘Kabelgoottegel de oplossing voor opladen elektrische auto’

Actueel 2.148 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Steeds meer bewoners kiezen voor een elektrische auto. Wie geen oprit en geen eigen parkeerplaats heeft, maar wel de auto aan huis wil opladen, zit met een probleem. De kabels mogen niet op straat liggen.

Raadslid Charlotte Bos van D66 Leidschendam-Voorburg: “Er bestaat een simpele, veilige oplossing, de kabelgoottegel. Dit zijn tegels die ingegraven kunnen worden en waar de kabel doorheen kan lopen.’ Voor Bos was dat reden om een motie in te dienen om de algemene plaatselijke verordening (APV) aan te passen zodat de kabelgoottegel is toegestaan.

Met het toenemende aantal elektrische auto’s zullen ook steeds meer laadpalen in het straatbeeld verschijnen, waarvan een groot deel door particulieren aangeschaft zullen worden. Veel bewoners hebben geen oprit en geen eigen parkeerplaats, maar willen wel hun auto aan huis opladen. Maar wat als je dan gebruik moet maken van een openbare parkeerplek? De gemeente verbiedt laadkabels over de stoep, zelfs als een kabelgootbrug wordt aangeschaft. Dat levert gevaarlijke situaties op voor blinden en is ongemakkelijk met een rolwagen of rollator. En de APV verbiedt kabels op straat.

Bos: “In Almere en Dongen is de kabelgoottegel toegestaan. De laadkabel verdwijnt veilig in betonnen tegels met een uitsparing maar blijft op elk moment makkelijk te verwijderen. De tegels worden afgedekt met rubber. Daarom pleit D66 voor een aanpassing in de APV zodat de kabelgoottegel voortaan ook hier wordt toegestaan.”

In Leidschendam-Voorburg staan ruim 35.000 personenauto’s geregistreerd, waarvan zo’n 300 elektrische personenauto en nog eens zo’n 270 plug-in hybride auto’s die zowel op benzine als elektriciteit kunnen rijden. In de gemeente zijn er circa 280 openbare laadpalen voor stekkerauto’s en zo’n 70 semi-publieke laadpalen, wel voor iedereen toegankelijk, in parkeergarages, bij tankstations of hotels.

D66 hoopt dat de motie ‘Kabelgoottegel voor de verduurzaming van Leidschendam-Voorburg’ door de raad wordt gesteund. Bos: “We willen allemaal de verduurzaming aanmoedigen. Elk stapje en elke maatregel telt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant