Afbeelding
raadsflits

Nieuws uit de gemeenteraad

Actueel 415 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 9 en 10 november 2021. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken, bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering. 

Investeren in de toekomst

De begroting voor de komende jaren is vastgesteld. En het is een mooie begroting. Het huishoudboekje is helemaal op orde. Complimenten voor wethouder Rouwendal van Financiën. We investeren de komende jaren fors in wegen, een groene omgeving en onze lokale economie. Er zijn grote bedragen beschikbaar voor de energietransitie en het herstel na corona. Tegelijkertijd blijft parkeren gratis en de OZB gelijk. Wij maken ons wel zorgen over de grote stijging van de uitgaven in het sociaal domein. In 2017 ging hier nog 42% van ons geld heen. Nu is dat 48%. Zo’n stijging is niet vol te houden en vraagt om stevige keuzes na de verkiezingen. 

Voor een ondernemende en bereikbare gemeente
We hebben twee grote plannen van onze wethouder Astrid van Eekelen unaniem goedgekeurd. Het gaat om de zogenaamde bouwstenen ‘Mobiliteit en Bereikbaarheid’ en ‘Economie en Bedrijvigheid.’ Deze stukken zijn de basis voor de omgevingsvisie die we de komende jaren uitwerken. Parkeren blijft gratis en we creëren 2000 extra banen. En eindelijk, na jaren soebatten, bestemt onze gemeente 5% van de nieuwbouwruimte voor zaken als cultuur, winkels, zorg of zakelijke dienstverlening. En terecht. Zonder ondernemers geen banen. Zonder ondernemers geen reuring in de straat. Zonder ondernemers geen avondje uit.

Website: www.vvd-lv.nl
Twitter:
@VVDLdamVburg
www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

Hogere lasten in 2022

Bij de behandeling van de gemeentebegroting 2022 heeft GBLV/Gemeentebelangen voorgesteld om de belastingen, tarieven en heffingen niet te verhogen. De inflatie neemt toe, de energieprijzen stijgen, maar de lonen en uitkeringen blijven achter. Per saldo gaat u er dan op achteruit. De rioolheffing gaat volgend jaar fors omhoog en de afvalinzameling van afval gaat u ook meer geld kosten. Verder is er nog de onzekerheid van de coronacrisis.

Het voorstel om een deel van het coronaherstelbudget te gebruiken om de lokale lasten niet te verhogen, werd door de andere partijen weggestemd.

Op 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen en gaat wat ons betreft het financieel beleid van de gemeente op de schop: meer transparantie, betere afwegingen en onderbouwingen van kosten en kosten niet simpel afwentelen op inwoners en ondernemers. Ook niet op honden: een voorstel van GBLV en D66 om de hondenbelasting eindelijk af te schaffen haalde het ook niet.

Wethouder Van Eekelen (VVD) moest diep door het stof door een kaart waarop toch nog de extra brug over de Vliet was ingetekend. Met een motie die was voorbereid door GBLV heeft de gemeenteraad aan haar en aan de fracties van VVD, CDA en CU volstrekt helder gemaakt dat er geen brug komt. Nu niet. Nooit niet.

www.gblv.nl
www.facebook.com/gemeentebelangenlv
Twitter: @GBLdamVburg
info@gblv.nl

Naar een sterker en beter Leidschendam-Voorburg

Investeren voor een toekomst

Met een solide, sluitende begroting ronden CDA, VVD, CU-SGP en GL deze collegeperiode af. Op weg naar de verkiezingen van maart 2022 vormt dit de basis voor de verdere ontwikkeling van een sterker en beter Leidschendam, Voorburg en Stompwijk voor onze inwoners.

Door te investeren in een gedegen actieplan ‘Sterk voor Leidschendam-Noord’, in mensen op weg naar werk, jongeren naar hun toekomst, ouderen mee te laten doen, eenzaamheid te bestrijden en de inzet van coronahulp is duidelijk dat de CDA-kernbegrippen solidariteit en rentmeesterschap een prominente plaats hebben in de gemeentelijke plannen.

Bereikbaarheid
Onaangenaam verrast is het CDA met de onnodige motie van GroenLinks, D66, GBLV en PvdA over de extra brug. De inwoners van Leidschendam-Zuid, Damcentrum en de nieuwe bewoners van KPP worden in de steek gelaten door het indienen van een motie waarmee de (toekomstige) mobiliteitsmogelijkheden en de bereikbaarheid van een groot deel van Leidschendam-Voorburg ingeperkt wordt.

Woningbouw en zelfbewoningsplicht
De noodzaak tot woningbouw in met name het sociale- en middensegment staat voor het CDA hoog op de agenda. Met de bouwsteen ‘Groene woongemeente’ en recente ontwikkelprojecten is het CDA van mening dat de begroting een basis legt. Het CDA heeft ook gepleit voor het invoeren van een zgn. zelfbewoningsplicht in de Huisvestingsverordening.

Heeft u vragen of opmerkingen voor ons? Neem dan contact op via
fractie-CDA@leidschendam-voorburg.nl.
www.cda-leidschendamvoorburg.nl
www.facebook.com/cdalv
www.twitter.com/CDALdamVburg

Raadsflits: Niet praten, maar doen

‘Een mooie week voor D66 en onze inwoners’, aldus fractievoorzitter Wouter Jorissen. Met ons aangenomen voorstel voor een zelfbewoningsplicht zetten we eindelijk een mooie en concrete stap naar meer beschikbare en betaalbare woningen voor iedereen. Een andere concrete stap die we hebben gezet is het mogelijk maken van kabelgoottegels voor elektrische voertuigen. Er zijn weinig laadpalen voor elektrische auto’s, en als je zelf geen oprit hebt is het lastig om je EV thuis op te laden, want een kabel over de stoep leggen mag niet. Een kabelgoottegel, waardoor de kabel in de stoep ligt en geen struikelgevaar vormt, is dan de ideale oplossing. Het voorstel van D66 om dit mogelijk te maken is ook aangenomen! Tot slot hebben we samen met de PvdA een voorstel ingediend om de bezuiniging op de bibliotheek terug te draaien, zodat de bieb ook echt de rol kan pakken als huiskamer van de wijk die we ervan willen zien. Ook dat voorstel is aangenomen! Kortom, een mooie week! 

Zie jij kansen voor onze gemeente, dan horen we die graag. Je kunt je ideeën kwijt via fractie@d66leidschendam-voorburg.nl. Ook als je in gesprek wil met onze raadsleden over andere zaken. Tot snel! 

Vertrouwen in de gemeente

GroenLinks is tevreden met een stabiele begroting voor de komende vier jaar. Fractievoorzitter Marie-Christine van der Gronde: “In tijden van onzekerheid moeten we als gemeente zorgen dat onze inwoners op ons kunnen vertrouwen. Besmettingen, hoge gasprijzen, er komt een koude winter aan. We moeten klaarstaan om te helpen wanneer mensen ons nodig hebben, en daarom is het belangrijk dat we onze eigen zaken op orde hebben.” Van der Gronde vroeg om snelle actie tegen energie-armoede. Ook stemde GroenLinks voor het amendement om een bezuiniging op de bibliotheek terug te draaien.

Raadslid van Jeroen van Rossum wilde een eind maken aan de onzekerheid over de extra brug over de Vliet. Van Rossum: “Die brug bleef maar spoken. Dat is nu afgelopen, want de grond die daarvoor nodig zou zijn wordt definitief bestemd voor woningbouw.” De Raad sprak zich uit voor 40% sociale woningen, en 30% middeldure huur of koop.

Raadslid Natalie van Weers is enthousiast over het herstelprogramma Leidschendam-Noord: “We gaan eindelijk met een visie voor de lange termijn werken aan de problemen in deze wijk. Samen met alle inwoners en organisaties. Iedereen werkt mee. Aan de slag!”

https://leidschendam-voorburg.groenlinks.nl/
https://www.facebook.com/GroenLinksLeidschendamVoorburg 

Geen tekst ontvangen.

http://leidschendamvoorburg.pvda.nl
https://twitter.com/pvdaldmvbg
https://www.facebook.com/pvdalv
voorburg@pvda.nl 


Voor de toekomst

Ons college van B&W heeft de afgelopen jaren verstandig, evenwichtig financieel beleid gevoerd. Ondanks te lage inkomsten voor jeugdzorg bijvoorbeeld, heeft onze gemeente geen zaken wegbezuinigd of sociale voorzieningen aangetast. Nu de rijksoverheid recent met meer geld over de brug is gekomen, betekende dat dat het college een structureel sluitende meerjarenbegroting kon presenteren. Wij zijn dankbaar en tevreden dat we daar als kleine partij onze constructieve bijdrage aan hebben geleverd.

Op 10 november heeft de gemeenteraad besloten over het programmaplan ‘Sterk voor Noord’ voor de wijk Leidschendam-Noord. De gemeente gaat langjarig investeren in die wijk. We willen kansenongelijkheid terugdringen en voorkomen. Dat doe je niet even binnen een jaar, dat vergt lange adem. Wij hebben enthousiast ingestemd met dit toekomstgerichte plan, zodat we overgaan tot actie, samen met partners en mensen in de wijk. 

Een ander belangrijk onderwerp in onze gemeente is de bereikbaarheid. Een bereikbare gemeente is ook volgens de ChristenUnie-SGP van groot belang. Het beleidsdocument over mobiliteit dat het college heeft opgeleverd, gaat nadrukkelijk over de duurzame vervoersmiddelen OV, fiets en lopen en niet alleen over de auto. Dat spreekt ons zeker aan, want dat is veiliger en leefbaarder – voor de toekomst.

www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant