Bij de foto: Sneeuw vormt het beste winterdek voor tuinplanten (foto: Groei en Bloei).
Bij de foto: Sneeuw vormt het beste winterdek voor tuinplanten (foto: Groei en Bloei).
doen met groen

Maak je tuin NIET winterklaar!

Actueel 276 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg  een groen-column ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp om in de tuin, op het balkon of in huis te doen met groen.Kijk ook op www.leidschendam.groen.nl. De gewoonte om tuinen vóór de winter winterklaar te maken is achterhaald. Het meeste regelt de natuur zelf. Alleen tuinplanten die oorspronkelijk uit mildere of drogere klimaatzones komen, moeten we een beetje helpen om de winter door te komen.

Een flinke laag bladafval vormt een natuurlijke bescherming van het bodemleven tegen vorst. Allerlei nuttige diertjes vinden daarin voedsel en bescherming om de winter door te komen. Het zorgt er bovendien voor dat de vorst niet zo diep de bodem intrekt én het blad verteert tot humus, waardoor de bodemkwaliteit verbetert. Vogels scharrelen er op zoek naar voedsel, maar ook egels, padden, salamanders zijn blij met een rommelige omgeving. Dat helpt hen de winter door te komen. Uitgebloeide bloemen vormen in de winter prachtige silhouetten. Zeker wanneer daar nog eens een laagje sneeuw overheen valt. Gras is hier de uitzondering. Dat verstikt onder blad. Hier zult je toch even aan het werk moeten met de hark of bladblazer. 

Gevoelige planten

Geef gevoelige planten extra winterbescherming. Het afdekmateriaal moet luchtig zijn en mag niet dichtslaan, want dat kan verstikking van de groeipunten bij vaste planten veroorzaken. De beste natuurlijke bescherming geeft het materiaal waar de planten zich zelf mee toedekken: afgestorven bovengrondse plantenresten. Zo zie je oude bloemstengels die over de het hart van de plant heen buigen. Ze vormen een luchtig geheel dat de wind breekt, maar wel ventilatie toestaat. Snoeiafval van coniferen werkt ook prima. De natuur doet veel zelf; je hoeft soms alleen een beetje te helpen.

Compost

De herfst zorgt voor natuurlijke compost. Heb je erg arme grond, dan kun je in deze tijd een laagje compost strooien. Aan het eind van de winter is dat half verteerd en verbetert het de grond. Het belangrijkste van alles is: wacht met het opruimen van je tuin tot na de vorstperiode.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant