De wijkagent voor de wijk Voorburg Midden is Henk Broekhof (58).
De wijkagent voor de wijk Voorburg Midden is Henk Broekhof (58).
de wijkagenten

Henk Broekhof wijkagent Voorburg Midden

Actueel 1.367 keer gelezen

Voorburg - De wijkagent voor de wijk Voorburg Midden is Henk Broekhof (58). Hij kwam vrij laat (op zijn 44e) bij de politie, maar is daar intussen al 14 jaar werkzaam. Hij was eerder onder meer ook wijkagent in de wijk Prinsenhof, Voorburg West en Voorburg Noord.

Door Dick Janssen

Zijn huidige wijk, wordt begrensd door de Voorburgse wijken Bovenveen, Voorburg Noord, Voorburg Oud en Essesteijn. Het ligt globaal tussen de Mgr. Van Steelaan, Gouverneurkade, Prins Bernhardlaan en de St. Martinuslaan. In zijn gebied vind je eigenlijk alles. “Ik heb een aantal lagere scholen, maar ook diverse middelbare scholen, zoals het Veurs Voorburg, het St. Maartenscollege, het Corbulo College en Gymnasium Novum”, vertelt hij. “Daarnaast het winkelcentrum Julianabaan en heel veel verschillende hoog- en laagbouwwoningen, (sociale) huur en koopwoningen”

Het is niet zo dat Broekhof door de aanwezigheid van scholen heel veel te maken heeft met schooljeugd. “Er is wel degelijk jeugdoverlast in de wijk. Dit is merendeels rondom de scholen en het winkelcentrum te vinden. Meestal is er sprake van wat baldadigheid, maar eigenlijk niks ernstigs.” En voor wat op en rond de scholen zelf gebeurt werkt hij samen met de twee jeugdwijkagenten.

In de bepaalde woongebieden is er wel veel sociale problematiek. “Ik heb ook vrij veel mensen met verward gedrag in de wijk wonen. Het afgelopen jaar is daarin een grote toename te zien. Dit komt al dan niet als gevolg van of in combinatie van drugs en drankgebruik. Ook is er – zeker in deze coronatijd – veel sprake van eenzaamheid”, aldus de wijkagent. “Na een melding mag je niet zomaar een woning binnen, maar als wijkagent moet wel proberen te weten te komen wat er achter de voordeur gebeurt om het probleem te kunnen beoordelen. Wat dat betreft is mij niks te gek en heb al veel gezien. Zo kom je regelmatig binnen in ernstig vervuilde woningen.”

‘Heb een goed luisterend vermogen’

Hij vervolgt: “En dan ga je kijken wat de achterliggende problematiek is. Je moet de juiste vragen stellen en in gesprek gaan met de burger, als zij daar oor voor hebben. Ik heb een goed luisterend vermogen, heb voldoende geduld en er wordt in de regel ook wel goed naar mij geluisterd. Ik ga het gesprek aan met eventueel behulp van de huisarts of familieleden. Daarnaast is er zeer regelmatig contact met de gemeente, woningbouwvereniging, GGD en GGZ en andere hulpinstanties nodig. Vervolgens wordt, samen met de ketenpartners, gekeken naar passende oplossingen. Als ik thuis ben en mijn werkdag bespreek, krijg ik dan ook wel eens van mijn vrouw te horen dat ik meer een soort sociaal werker ben”, lacht Broekhof. “Maar uiteindelijk is het best een dankbaar beroep.”

Verder wordt de wijkagent bijna dagelijks wel gebeld met betrekking tot burenruzies en overlast meldingen, waar hij als het even kan actie op onderneemt of doorverwijst naar de juiste instanties. “Ik ga graag bij de burger langs als dat even kan, want ik wil wel graag fysiek contact met de burger hebben. Als het even kan ga ik op de fiets zodat mensen mij eventueel kunnen aanspreken. Als ik op de fiets in de wijk ben zie en hoor ik meer. Dit is voor mij prettig werken.”

‘Meer een soort
sociaal werker’

“Ook werk ik af en toe in de bibliotheek aan de Koningin Julianalaan, waar wij een kamer mogen gebruiken. Ook andere wijkagenten mogen hier gebruik van maken. Daarnaast organiseren we eens in de zoveel tijd een pop-up bureau in de wijk waar mensen dan met hun vragen en opmerkingen terecht kunnen. Soms is het wel eens wat veel, maar het cluster wijkagenten werkt goed met elkaar samen zodat je altijd op de nodige ondersteuning kunt rekenen.”

Ook het ‘gewone’ politiewerk gaat echter door. “Uiteraard controleren we ook op snelheid, mobiel bellen en door rood licht rijden”, laat hij weten. “Niet dat ik altijd direct een bekeuring uitschrijf, maar als een groep scholieren met de fiets voor het rood licht staat te wachten en er rijdt een andere fietser gewoon door, dan geef je geen goed voorbeeld en kun je een bon verwachten.” Verder zijn er momenteel allerlei activiteiten in het kader van het donkere dagen offensief tegen woninginbraak. “En daarnaast draai ik natuurlijk ook regelmatig mee in de surveillancedienst”, meldt Henk tot slot.

Bel voor contact met de wijkagent 0900-8844 voor een eventueel terugbelverzoek, kijk op twitter (@WAGVoorburgMidd) of Instagram (wijkagent_voorburgmidden).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant