{archieffoto).
{archieffoto).
nieuws van fracties in gemeenteraard

RAADSFLITS

Actueel 453 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 7 december 2021. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken, bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

Coronaherstelbeleid goedgekeurd: Investeren in de toekomst

Het voorstel van VVD-wethouder Astrid van Eekelen voor de invulling van het coronaherstelbeleid is goedgekeurd. Hiermee kan een start worden gemaakt met de nodige investeringen voor een toekomst na de coronacrisis. Er komt direct geld beschikbaar voor stageplaatsen en de arbeidsmarkt, het inrichten en vergroenen van de buitenruimte, de herinrichting van de Julianabaan en maatregelen voor Leidschendam-Noord. Goed en belangrijk nieuws voor alle inwoners en ondernemers in Leidschendam-Voorburg.

Links legt bom onder woningbouw

‘In Leidschendam-Voorburg mogen geen woningen meer van meer dan 6 ton gebouwd worden,’ aldus alle andere partijen in onze raad. Kijk zelf eens op Funda: in onze gemeente hebben we het anno 2022 dan ook over rijtjeshuizen met een tuintje. Die mogen niet meer. Men zegt ‘meer goedkope woningen’ te willen, maar dit beleid betekent juist stevige vertraging en geen enkele nieuwe woning de komende jaren. Door deze linkse verkiezingsstunt kunnen mooie bouwplannen met een gevarieerd woningaanbod (30% sociaal, 20% middelduur, rest vrij) de prullenbak in en komt doorstroom op de woningmarkt tot stilstand. Want juist die mix van goedkope en dure woningen maakt de projecten rendabel. Hopelijk kunnen we na de verkiezingen werken aan echte oplossingen voor de wooncrisis die wel werken.

Website: www.vvd-lv.nl
Twitter: @VVDLdamVburg
www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

Kinderen, sociale woningbouw, tuinen en belasting

In het spoeddebat over de ontwikkelingsachterstanden van jonge kinderen, was het al snel duidelijk. De wethouder bleef maar allerlei initiatieven en maatregelen opdreunen waarmee ze voor kinderen aan de gang was. Waarom ze dan kinderen die hulp nodig hebben toch onvoldoende weet te bereiken, bleef een raadsel. Wij geven haar nu het voordeel van de twijfel en zijn zeer benieuwd wat de resultaten van alle plannen zijn.

Sociale woningbouw komt in de gemeente nauwelijks van de grond. Een motie op initiatief van D66 om een duidelijk signaal af te geven dat er genoeg dure woningen worden gebouwd, kon op een brede steun rekenen in de raad.

Een voorstel voor een nieuwe Nota Grondprijsbeleid bevatte regels die het voor woningcorporaties moeilijker maken om sociale woningbouw te realiseren. De wethouder Financiën had dat in de raadscommissie ontkend en ook aangegeven dat de woningcorporaties akkoord waren. Beide zaken bleken niet waar en hij moest - een beetje pijnlijk - zijn voorstel terugtrekken.

Dezelfde wethouder kreeg ook als huiswerk mee om nog voor de Kerst met de Amateur Tuinvereniging Nicolaas Beetslaan in gesprek te gaan over hun plannen om de accommodatie te verbeteren. Tot slot ging de raad akkoord met een voorstel van GBLV om de toeristenbelasting te verlagen voor kleinschalige logeeradressen.

Wij wensen u een goede decembermaand!

www.gblv.nl
Facebook: /gemeentebelangenlv
Twitter: @GBLdamVburg
info@gblv.nl 

Energietransitie voor iedereen?

De bouwsteen lokale energietransitie is vastgesteld. Dat is een goed gegeven. De opwarming van de aarde, de gestegen prijzen voor energie en aandacht voor bijbehorende milieufactoren maken het noodzakelijk om naar een energie-zuinige gemeente te streven. Dat is een zwaar traject waar, mede op initiatief van het CDA een financiële buffer voor is gecreëerd uit de ENECO-gelden. Een buffer die inwoners kan ondersteunen bij de energietransitie. Het is jammer dat de gemeenteraad niet mee ging in het voorstel van het CDA om het handelingsperspectief van inwoners te versterken. Niet elke wijk kan op dezelfde manier overgaan naar een energie-neutrale situatie. Het CDA wilde de transitie voor de inwoners vergemakkelijken door het pakket van duurzaamheidsmaatregelen (isolatie/zonnepanelen/verwijderen van haarden e.a.) uit te breiden en daarmee de vervolgstappen zelfs mogelijk te versnellen. Dat is een gemiste kans.

Kerst

Het CDA wenst alle inwoners een gezegende en gezellige Kerst, samen met familie. In deze periode zijn sommigen eenzaam of beschikken niet over mogelijkheden om deze feestelijk aan te kleden. Denk daarom eens aan de mede-inwoners die het minder getroffen hebben door bijvoorbeeld een extra bijdrage aan de voedselbank of kijk eens in de buurt of iemand wat extra aandacht zou waarderen.

Heeft u vragen of opmerkingen voor ons? Neem dan contact op via fractie-CDA@leidschendam-voorburg.nl.
www.cda-leidschendamvoorburg.nl
www.facebook.com/cdalv
www.twitter.com/CDALdamVburg 

Bouwen voor de grote meerderheid van woningzoekenden

Starters komen in deze gemeente erg moeilijk aan een woning, laat staan een nieuwbouwwoning. Dat terwijl de meeste bouwplannen vaak alleen maar hele dure woningen bevatten, soms wel van meer dan 2 miljoen! Dat moet eens afgelopen zijn, wat D66 betreft. D66 diende daarom, gesteund door bijna alle partijen, een voorstel in om te stoppen met het bouwen van hele dure huizen.

Bij bouwplannen van meer dan 10 woningen, mogen de woningen geen verkoopprijs hebben hoger dan zes ton. Een mooie stap in de goede richting om de woningnood aan te pakken!

In gesprek met Tuinvereniging Nicolaas Beets

De tuinvereniging in Park ‘t Loo in Voorburg heeft een nieuw tuinhuis nodig. Het huidige is te klein, valt bijna uit elkaar en heeft niet eens een toilet. Terwijl de vereniging deelneemt aan allerlei wijkinitiatieven en groepen van Woej en Middin begeleid. Voor D66, GBLV en PvdA was dit reden om een voorstel in te dienen een gemeentelijke bijdrage te leveren. De wethouder gaf in antwoord hierop aan alsnog graag in gesprek te gaan met de vereniging en ze een aanbod te doen. Mooi resultaat dus.

Zie jij kansen voor onze gemeente, dan horen we die graag. Je kunt je ideeën kwijt via fractie@d66leidschendam-voorburg.nl. Ook als je in gesprek wil met onze raadsleden over andere zaken. Tot snel!

Statushouders, betaalbaar bouwen, energietransitie

Alles doen wat mogelijk is om Afghaanse vluchtelingen opvangen. In onze gemeente betekent dat: zoeken naar ruimte voor flexwoningen. Raadslid Natalie Van Weers: “Er moet toch een plekje te vinden zijn voor een paar van de gezinnen die nu in Ter Apel in een tentenkamp zitten!”

Verder heeft de Raad zich uitgesproken tegen nieuwbouwwoningen duurder dan 600.000 euro. Van Weers: “We moeten gewoon de woningnood oplossen, niet nog meer villa’s bouwen.”

Ten slotte kan de Lokale Energiestrategie nu echt van start. Fractievoorzitter Marie-Christine van der Gronde vraagt daarbij aandacht voor het bestrijden van energie-armoede en het betrekken van álle inwoners.

https://leidschendam-voorburg.groenlinks.nl/ 
https://www.facebook.com/GroenLinksLeidschendamVoorburg

Lokale energietransitie gaat nu echt van start!

In de laatste gemeenteraad van 2021 heeft de raad de Lokale Energiestrategie voor onze gemeente vastgesteld. Een mijlpaal want nu is voor inwoners duidelijk welke stappen er richting 2050 moeten worden gezet om de klimaatdoelen te bereiken. Dit is mede mogelijk dankzij het duurzaamheidsfonds van 46 mln., dat op initiatief van PvdA en CDA eerder was ingesteld. Ondanks deze mijlpaal had het van de PvdA nog een tandje ambitieuzer gemogen. De PvdA wil dat er voor alle wijken uiterlijk 2025 een energietransitieplan wordt opgesteld samen met inwoners. In de huidige plannen zijn de wijken met oudere (koop)woningen pas na 2030 of 2040 aan de beurt. Bij de verkiezingscampagne van 2022 wordt dit zeker een belangrijk thema want veel inwoners willen graag aan de slag met hun woning, zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, maar hebben daarbij meer hulp nodig van de gemeente, woningcorporatie of collectieven.

We spraken ook over de onderwijsachterstanden van kinderen in Leidschendam-Noord. De PvdA zet – ook in het verkiezingsprogramma – in op meer gebruik van de voorschool en opvangvoorzieningen. Door kinderen zo vroeg mogelijk in staat te stellen een ontwikkeling door te maken, ondervangen we problemen later in het onderwijs. Daar is de hele samenleving, en ieder kind, bij gebaat.

http://leidschendamvoorburg.pvda.nl
Twitter / @PvdALdmVbg
Facebook / @PvdALV
voorburg@pvda.nl

Goede voorstellen

In de raadsvergadering van 7 december zijn weer een flink aantal voorstellen aangenomen door de gemeenteraad. O.a. de opzet van herstelbeleid na corona, de grondslag voor het sociale beleid van de gemeente (Sociaal Kompas) en de visie op Beschermd Wonen (voor mensen met psychische kwetsbaarheid).

Daarna had de ChristenUnie-SGP nog succes met twee moties die unanieme steun kregen. Eén motie was voor een gemeentelijk isolatieprogramma, waardoor we geld van het landelijke isolatieprogramma goed gecoördineerd gaan gebruiken. De energiestrategie, om echt van het gas af te gaan, kan alleen wijk voor wijk opgepakt worden. Die operatie is uiteraard te groot om overal in alle wijken te starten. Maar dankzij deze motie zetten we wel extra in op isolatie voor alle wijken, voor iedereen die zonder te wachten energie wil besparen door te isoleren.

Het andere voorstel dat unanieme steun kreeg, was een verzoek aan het college om plek te vinden voor flexwoningen, waar statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) tijdelijk kunnen wonen. Zulke flexwoningen zijn trouwens niet alleen voor statushouders bedoeld, ook voor starters bijvoorbeeld die geen kans krijgen door hetzelfde woningtekort. Niet alleen de opvang van vluchtelingen lijdt onder het gebrek aan doorstroom naar woningen. Dat beseffen we.

www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant