Plant in opvallend blauwe pot geeft mediterrane sfeer (foto: Jan Blokland).
Plant in opvallend blauwe pot geeft mediterrane sfeer (foto: Jan Blokland).
DOEN MET GROEN

De verzorging van kuipplanten

Algemeen 119 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg  een groen-column ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp om in de tuin, op het balkon of in huis te doen met groen.Kijk ook op www.leidschendam.groen.nl 

Kuipplanten zijn planten die uit subtropische gebieden afkomstig zijn, bijvoorbeeld het Middellandse zee gebied of Afrika. Daar zijn het vaak flinke struiken of zelfs bomen. Om een mediterrane sfeer te scheppen in onze tuinen, poten wij ze in potten of kuipen. Ze blijven dan vaak wat compacter. Daardoor kunnen we ze in de herfst makkelijk naar binnenhalen. Dat is nodig, want kuipplanten verdragen geen vorst.

Maar voordat ze een zomerlang de sfeer op onze terrassen gaan bepalen, hebben ze wat verzorging nodig. Daarvoor is april de goede maand. Planten in potten hebben beperkte grond. De beschikbare voeding is dan snel opgebruikt. Daarom moet je regelmatig de grond verversen. Zijn de planten inmiddels flink gegroeid, dan hebben ze ook een grotere pot nodig. Als je ze nu verpot heb je er de hele komende zomer plezier van. In een grotere pot zijn ze bovendien minder gevoelig voor droogte en is het water geven minder kritisch.

Haal de planten voorzichtig uit de pot en schud de oude grond zoveel mogelijk van de wortels. Leg onderin de nieuwe pot wat potscherven, zodat er een goede afwatering ontstaat. Doe onderin eerst wat verse grond met langwerkende meststof. Zet daarna de kluit erin. Vul de pot tot ongeveer 1 cm onder de rand, zodat je nog makkelijk water kunt geven. Eventueel kun je de planten terugsnoeien of in vorm knippen.
Als de planten net naar buiten gaan, zet ze dan beschut voor kou en felle zon. Ze hebben echt even de tijd nodig om af te harden. Vanaf half mei kunnen kuipplanten weer veilig naar buiten op een beschutte en zonnige plek.  Als je ze eerder buiten zet, houd dan goed in de gaten dat er geen nachtvorst meer komt.

Kuipplanten zijn troetelkindjes, maar de voldoening is groot wanneer het lukt om ze gezond en wel door de winter te krijgen. De plant wordt groter, bloeit rijker en draagt zo bij aan die heerlijke zonnige, mediterrane sfeer in de tuin. Blijf wel regelmatig bijmesten.

Uit de krant