Afbeelding

Neem de inspiratie tijdens je vakantie mee naar huis: 5 x tuintips

Algemeen 339 keer gelezen

Op vakantie strijk je het liefst als eerste ergens op een terras neer, waar je met een zucht van verlichting afscheid neemt van het voorbije werkjaar. Ben je eenmaal ‘helemaal weg’, dan gaan je allerlei dingen opvallen. En komt het besef dat je je eigen tuin ook wel eens een opknapbeurt kan geven. Hoe je die inspiratie mee naar huis neemt? Gewoon, foto’s maken. En dan: aan de slag. 

Extra tuinzitje in de hoek van de tuin
Snel terug naar dat terras waar je zo lekker voor je uit zat te dromen. Zo’n zelfde idyllische plek maak je in je eigen tuin door een extra terras aan te leggen, met de tegels die je op je vakantiebestemming al zo typisch vond. En smaakvolle tuinmeubels natuurlijk. Een Van der Garde balkon setje is dan speciaal ontworpen voor een gebrek aan ruimte, het doet tevens prima dienst als borrelplek op die ene koele en schaduwrijke hoek achter in de tuin. Die loze ruimte waar normaal gesproken alleen maar rommel staat en onkruid groeit. Mocht je in de hoek van de tuin wat meer ruimte hebben, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een 6 persoons tuinset.

Jungle-achtige invloeden
Ben je een fan van reizen in het Verre Oosten of Zuid-Amerika, dan creëer je om dat zitje heen een jungle-achtige setting. Met bamboe, lianen en andere tropische planten die in Nederland ook bloeien, en wie weet een vijver met waterval of fontein - voor de broodnodige biodiversiteit. Het kan zomaar gebeuren dat kikkers en zelfs salamanders de weg naar die vijver weten te vinden. Overigens hou je de vijver algenvrij door een legertje poelslakken in te zetten. Die komen vaak mee als verstekelingen bij aangeschafte waterplanten, maar je kunt ze ook bestellen. Doe dit wel diervriendelijk.

Muurtjes van natuursteen: overal in Europa, behalve in Nederland
Eigenlijk ben je uniek in Nederland, met je muurtje voor een opgehoogde border. Dat kan komen omdat er in Nederland überhaupt weinig hoogteverschil is en die muurtjes in die gebieden vaak dienen als steunwal. Het bestaat uit natuursteen in verschillende vormen en doet denken aan Toscane, de Provence of de Engelse Cotswolds. Met die opgehoogde border erachter, bijvoorbeeld vol geplant met rozemarijn en cactussen, sorteer je hetzelfde effect.

Meer kleur!
Waar we niet voor gaan, is de zogenaamde ‘onderhoudsvrije’ tuin. Met alleen maar stenen tegels en een minimum aan groen. Leuk voor als je nooit in de tuin bent, maar de laatste jaren is wel gebleken dat de meeste mensen juist liever zo weinig mogelijk binnen willen zitten. Dat wordt aantrekkelijker als de tuin minder overeenkomsten met een parkeergarage of bedrijventerrein vertoont. Eruit met die betonnen tegels, leg een gezellige grasmat neer. Of een houten vlonder. Wil je per se tegels, bestel ze dan in een kleur waar je vrolijk van wordt - oker of terracotta bijvoorbeeld. De zin om te tuinieren komt vanzelf als je er vaak vertoeft.

Denk omhoog, dat doen planten ook
Waar uitheemse tuinen zich vaak door kenmerken, is de hoogte van de beplanting. Kort houden is het devies in Nederland, maar veel planten willen nu eenmaal de lucht in. Zoals tomaten- en bonenplanten, druiven en klimop. Maak een pergola, rek van bamboe of prieeltje om ze een handje te helpen. En, want daarom verzet je al dit werk, meer vakantiegevoel te creëren.

Uit de krant

Uit de krant