Meer aandacht voor toerisme en recreatie

Gemeente 150 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De commissie Algemene Zaken buigt zich deze week over de raadsbrief Toeristisch Actieprogramma 2008-2011. Volgens het college van B&W moet de gemeente worden versterkt op het gebied van toerisme en recreatie “vanwege economische- en werkgelegenheidsmotieven en imagoversterking”. Het toeristisch-recreatieve aanbod wordt kleinschalig en zal zich met name richten op bezoekers uit eigen gemeente en regio.

Door Ingrid Rompa

Het activiteitenprogramma moet er op gericht zijn de gemeente levendig en aantrekkelijk te maken én te houden, zo meldt het college in de raadsbrief. Uit het Toeristisch Actieprogramma 2005-2006 zijn al diverse concrete acties uitgevoerd, zoals de jaarlijkse netwerkborrel voor ondernemers uit de toeristische branche, de aanleg van fiets- en wandelroutes, de toeristische wegwijzer met de evenementenkalender, de Vlietvaart en de Vlietdagen. Ook het museum- en het evenementenbeleid zijn ontwikkeld en nader uitgewerkt. De gemeente moet zich volgens B&W richten op de kansen waar de meeste winst valt te behalen. Hierbij dienen vijf hoofdthema’s en twee randvoorwaarden als uitgangspunt: water/ stad/ land, het buitengebied, de historie, recreatief winkelen/ funshoppen, en recreatief sporten. De randvoorwaarden zijn: promotie gemeente Leidschendam-Voorburg en samenwerking met externe partners.

Horecagebieden

Het college wil onder meer het bezoek aan de gemeente vanaf het water stimuleren door het ontwikkelen van aantrekkelijke horecagebieden aan de kades langs de Vliet. De oude dorpskernen moeten ook goed toegankelijk zijn en er moeten voorzieningen worden getroffen voor het aanleggen van boten.Verder willen B&W informatiepanelen laten plaatsen en moet er een duidelijke bewegwijzering komen naar interessante locaties. Volgens het college moet tevens samenwerking worden gezocht met omliggende gemeenten, het stadsgewest Haaglanden en de provincie Zuid-Holland. Binnen het stadsgewest moet een aantal grensoverstijgende arrangementen worden ontwikkeld. Wandel-, fiets-, ruiter- en skateroutes vormen een belangrijk onderdeel van het toeristisch-recreatieve aanbod in Leidschendam-Voorburg. Volgens het college wordt routegebonden recreatie steeds populairder. B&W vinden het daarom van groot belang de routes op elkaar aan te laten sluiten en aantrekkelijk te maken voor recreatie en toerisme. Volgens het college biedt de gemeente voldoende mogelijkheden om recreatief te sporten. “Door dit aanbod uit te breiden en goed te onderhouden biedt dit meer kansen op dagrecreatie.”

Historische kernen

De gemeente heeft twee historische kernen met een Romeinse stad en het buitenverblijf van de familie Huygens. Deze toeristische trekpleisters moeten volgens het college goed worden benut. Ook is er een grote diversiteit aan winkels. Recreatief winkelen of funshoppen is de grootste toeristische trekker binnen Nederland en ook binnen de regio, schrijft het college. “Het is daarom van belang meer aandacht te geven aan de mogelijkheden binnen de gemeente om een dag goed te winkelen.” Het college wil via de gemeentelijke website meer nadruk leggen op activiteiten op het gebied van toerisme en recreatie. In overleg met team Communicatie wordt hiervoor een plan opgesteld om bijvoorbeeld een centraal informatiepunt in te richten. De financiering voor activiteiten in het kader van toerisme en recreatie in 2008 en 2009 is volgens het college geregeld. Voor 2010 en 2011 is het noodzakelijk cofinanciering te vinden, zo melden B&W. Hierbij valt te denken aan subsidies en het betrekken van strategische partners voor financiële ondersteuning.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant