Bouwvergunning Damplein geschorst

Actueel 43 keer gelezen

Leidschendam - De rechter heeft op 24 april de bouwvergunning voor het Damplein geschorst. Uit de overwegingen van de voorzieningenrechter blijkt dat met name het aspect luchtkwaliteit reden is om de bouwvergunning te schorsen.

Daags voor de zitting heeft de Stichting Behoud Damplein een brief van een adviesbureau aan de rechtbank toegestuurd, met daarin kritiekpunten op het in opdracht van de gemeente opgestelde luchtkwaliteitplan van 17 september 2007. Tijdens de zitting hebben zowel de vergunninghouder als de gemeente aangevoerd dat het rapport van 17 september 2007 voldoet aan alle vereisten. Desalniettemin vormden de kritiekpunten in de brief van 25 maart 2008 voor de voorzieningenrechter aanleiding om vraagtekens te plaatsen bij de geldigheid van het luchtkwaliteitsplan. Naar zijn oordeel moet van verweerder c.q. vergunninghouder worden verwacht - desgewenst door middel van een nadere rapportage - dat beter inzicht wordt geboden in de validiteit van de conclusies in het rapport. Hoewel de gemeente overtuigd is van de juistheid van de resultaten in de rapportage van Goudappel Coffeng, is inmiddels opdracht aan het adviesbureau verstrekt om hierop te reageren en de door de voorzieningenrechter gevraagde duidelijkheid te verstrekken.

Niet bouwen, wel slopen

De voorzieningenrechter heeft de werking van de bouwvergunning geschorst. Dit houdt in dat tot het moment waarop uitspraak wordt gedaan in de hoofdzaak, niet verder kan worden gegaan met het bouwrijp maken van het Damplein. De geplande sloopwerkzaamheden vallen onder de inmiddels onherroepelijk geworden sloopvergunningen en zouden door kunnen gaan. Daarover zal nog overleg plaatsvinden met de ontwikkelaar. De uitspraak van de voorzieningenrechter is een tussenoordeel en dus nog geen eindoordeel over de bouwvergunning. Gezien de aangevoerde redenen voor schorsing heeft de gemeente het vertrouwen dat de vergunning in hoofdzaak in stand zal blijven. De voorzieningenrechter heeft mondeling aangekondigd dat de hoofdzaak op 19 juni aanstaande zal worden behandeld. Doorgaans valt een uitspraak in hoofdzaak binnen 6 weken na de zitting te verwachten, zodat de verwachting is dat begin augustus duidelijkheid zal ontstaan. Er is nog wel een mogelijkheid om opheffing van de schorsende werking te verzoeken bij de rechtbank op basis van nieuwe feiten en omstandigheden. Nog niet bekend is of van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt of de behandeling van de hoofdzaak op 19 juni verder wordt afgewacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant