Waterfestijn op en rond de Vliet

Actueel 177 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De jaarlijkse Vlietdagen vinden deze maand plaats op 19, 20 en 21 september. Drie dagen lang vindt er van alles plaats in Leidschendam en Voorburg, op en nabij de Vliet, waaraan beide woonkernen zijn gelegen.

De organisatie is in handen van de Stichting Leidschendam-Voorburgse Evenementen. Het programma omvat concerten, wateractiviteiten en demonstraties, optredens, modeshows, een nautische markt, een ‘stadsontbijt’, vuurwerk en varen bij kaarslicht. De Vlietdagen vinden plaats in hetzelfde weekeinde als ‘Vloot over de Vliet, een feestelijke tocht van zo’n 50 historische schepen over de Vliet.

DOOR DICK JANSSEN

De Vlietdagen zijn ontstaan uit de klassieke Vloot over de Vliet van Leiden naar Delft, via Leidschendam-Voorburg. “Bij de gemeente ontstond vervolgens het idee om daar wat aan op te hangen. Een plaatselijk evenement dat de woonkernen met elkaar verbindt”, aldus voorzitter Wim van Kampen van de organiserende stichting. “De basis is een stadsfeest met dorpskarakter, waar men op een ontspannen manier kan feestvieren. Maar tegelijkertijd moet het een evenement zijn voor mensen buiten de gemeente om de gemeente beter op de kaart te zetten; een vorm van citymarketing dus. Daartoe worden de Vlietdagen steeds verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Het wordt nu voor de derde keer georganiseerd en wij borduren voort op het grote succes van de vorige edities”. Vorig jaar bezochten naar schatting 35.000 mensen de Vlietdagen.

Culinair Leidschendam-Voorburg

De Vlietdagen gaan van start op vrijdag 19 september om 17.00 uur met Culinair Leidschendam-Voorburg in Park Vreugd en Rust in Voorburg. “Daar worden drie dagen lang permanent culinaire kunsten vertoond en zijn er diverse artiesten”, vertelt Van Kampen. “Dit duurt tot zondagmiddag. Medewerking wordt ondermeer verleend door restaurant De Koepel, de Sushi Company, Villa Rozenrust en Toko Eddo.” Tegelijkertijd is er ook een auto oldtimershow in de Herenstraat tot 21.00 uur. Alle winkels in de straat zijn die avond open. De officiële opening van het evenement vindt echter reeds om 18.45 uur plaats bij de sluis in Leidschendam.Om 21.00 uur start de Captain Midnight Extra Large Sing-a-long-pianoshow bij de sluis, terwijl The Clarks op hetzelfde moment een optreden geven in de festivaltent in Park Vreugd en Rust.

Jaarmarkt en watersport

Van 10.00 tot 17.00 uur is er zaterdag jaarmarkt rondom de sluis, op het Damplein en de Damlaan. Tevens vinden er de gehele dag (tot 17.00 uur) interactieve watersportactiviteiten plaats op de Vliet. “Er is van alles te zien en te doen voor jong en oud”, weet Van Kampen. “Diverse verenigingen presenteren zich met van alles, van waterfietsen tot en met een drakenbootshow”. Medewerking wordt verleend door de scoutingclubs Hubertus Brandaan, Satoko Kitahara en Pius XII, onderwatersportvereniging Aphrodite en watersportvereniging Leidschendam & Omstreken. Van 12.00 tot 17.00 uur is er een modeshow in de Herenstraat in Voorburg. In Park Vreugd en Rust vervolgt Culinair Leidschendam-Voorburg tot middernacht. Er wordt gezorgd voor achtergrondmuziek en lokale optredens. Van 13.00 tot 15.00 uur komen de historische schepen van ‘Vloot over de Vliet’ vanuit Leiden de gemeente binnenvaren. “Deze keer vindt ook een echte vlootschouw (met speaker) plaats, die vanuit Park Vreugd en Rust wordt afgenomen door het college van burgemeester en wethouders”, vult Van Kampen aan.

Kids Shipping en Candelight Shipping

Aansluitend is er deze keer voor het eerst – van 16.00 tot 18.00 uur - een zogenaamde Kids Shipping. “Kinderen van de lagere scholen in de gemeente tot en met 16 jaar kunnen daaraan meedoen op alles wat maar drijft, mits veilig”, zegt Van Kampen. De deelnemers varen vanaf de sluis naar de Kerkbrug en worden bij Park Vreugd en Rust gejureerd voor prijzen. Dat is ook het geval bij de Candlelight Shipping, die plaatsvindt van 20.00 tot 23.00 uur. Dit moet weer een groot lichtgevend en varend spektakel op de Vliet worden. De boten varen langzaam, zodat de toeschouwers alle vaartuigen goed kunnen bewonderen. Het aantal inschrijvingen was vorig jaar zo’n 55, maar de organisatie hoopt dit jaar naar de 100 deelnemers uit te groeien (inschrijven kan nog op www.vlietdagen.nl). De prijsuitreiking van de Candlelight Shipping staat gepland om ca. 22.15 uur, waarna om 22.30 uur een groot vuurwerk wordt afgestoken vanaf de Groene Zoom (parkeerterrein bij Wilhelmus).

Gratis stadsontbijt

De zondag gaat om 9.30 uur van start met het gratis stadsontbijt, dat dit jaar weer plaatsvindt op de Leidsekade bij de sluis in Leidschendam. Daarna zijn er weer diverse interactieve watersportactiviteiten op de Vliet, hervatten de activiteiten bij Culinair Leidschendam-Voorburg en in de Herenstraat (winkels open en modeshow). Zondagmiddag is er bovendien een jeugdprogramma in de festivaltent van Vreugd en Rust, met ondermeer optredens van de Gebroeders Ko en Djumbo. Het slot van de Vlietdagen is het WVK Koepelconcert op zondagmiddag van 16.00 tot 19.00uur met Senuàl featuring Eva Kieboom.

De organisatie is onder leiding van Hans van Leeuwen, Ton van Velzen en Wim van Kampen in handen van de Stichting Leidschendam-Voorburgse Evenementen, diverse commissies en in totaal zo’n 150 vrijwilligers. Meer informatie op www.vlietdagen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant