Gebouw Forum Hadriani gerenoveerd

Gemeente 238 keer gelezen

Voorburg - De muziekvereniging Forum Hadriani bestaat op 1 mei 113 jaar. De vereniging doorstond maar liefst twee wereldoorlogen en kent, nu het verenigingsgebouw van de oudste muziekvereniging van Haaglanden aan het Voorburgse Oosteinde prachtig gerenoveerd is, een nieuw elan. Niet in de laatste plaats is dat te danken aan de huidige voorzitter, Jaap Visser, die met veel passie spreekt over ‘zijn’ vereniging.

Ronald Mooiman

Het begon in 1896 allemaal met de oprichting van een harmoniekapel. Na de tweede wereldoorlog kwamen daar een drumfanfare en het jeugdorkest ‘Jong Forum’ bij. In de tachtiger jaren werd het dansorkest/bigband ‘Eastend Sixteen’ opgericht, waarna in 1991 het Kopersensemble werd toegevoegd aan muziekvereniging Forum Hadriani. Als laatste werd in 1999 ‘Cadens’ opgericht, een leerlingorkest.

Voormalige telefooncentrale

De voormalige telefooncentrale die het onderkomen van Forum Hadriani vormt, ziet er –nu de laatste hand wordt gelegd aan de renovatie- al gelikt uit. Een grote trap verhindert de toegang tot de grote repetitieruimte. Jaap Visser gaat ons voor naar de nieuwe vergaderzaal, waar pauken dienst doen als plantenbakken.

“Toen wij in de tachtiger jaren in dit pand kwamen, was het helemaal uitgewoond. We waren al jarenlang gehuisvest in de vroegere Vlietstraat, nu de Raadhuisstraat, maar moesten uit de oude dorpskern weg. In het voormalige O16, een jongerencentrum, mochten wij onze intrek nemen. De subsidie werd voor het centrum stopgezet door de grote drugsoverlast destijds. De subsidie die we destijds kregen was zeker niet voldoende om het pand op te knappen. We hebben, net als nu bij de renovatie, veel te danken aan onze vrijwilligers, die de handen weer eens uit de mouwen hebben gestoken.”

Groei

Met een 130 leden heeft Forum Hadriani de laatste jaren een grote groei doorgemaakt. De vier maal grotere voormalige telefooncentrale dan het oude onderkomen was dus hard nodig. “We vechten al jaren met onze muziekvereniging tegen een oubollig stempel. Men ziet het echt als een oude-mensen-bezigheid,. De praktijk leert echter dat de meeste muzikanten in een leeftijd zitten tussen de 30 en 40 jaar. We zijn momenteel een stabiele vereniging met traditioneel veel jeugd, Zestig procent van ons ledenbestand zit onder de 50 jaar.”

In 2000 werd het huidige verenigingsgebouw gekocht van de gemeente. Stichting Forum Hadriani is formeel de eigenaar en de muziekvereniging huurt het van de Stichting. “We hadden met het overnemen van het gebouw een erfenis van achterstallig onderhoud. Er werd afgesproken dat we dat binnen tien jaar zouden wegwerken. Zelf hadden we de middelen niet om dat te doen. Vlak voor de recessie hebben we van het Fonds 1818 (20.00 euro) en het Van Ravensteijnfonds, oorspronkelijk een scheepsrederij uit Leidschendam (10.000 euro), een mooie subsidie gekregen. De begroting voor de renovatie was 90.000 euro, zodat er een behoorlijke aanslag gedaan moest worden op de clubkas en onze klusgrage vrijwilligers.”

Sponsors welkom

Een andere aanslag op de financiële middelen, en inmiddels ook meegenomen in de renovatie, was het verzoek van de gemeente om de muziekvereniging te houden aan de ‘geluidhinderwetgeving’. “In de vele jaren dat we hier zitten hebben we geen enkele klacht gehad”,vertelt Visser. “Maar we moesten ons wel conformeren aan deze wet. Het aanvragen van vergunningen kostte veel, maar ook de aanschaf van dubbel glas is ons niet in de ‘koude financiële kleren’ gaan zitten. En er was daar geen subsidie voor mogelijk.” De vereniging is constant op zoek naar nieuwe geldbronnen om het hoofd boven water te houden.

“De gemeente hanteert een kaasschaafmethode. De subsidiestroom neemt ieder jaar weer af vanuit de gemeente. Met enkele jaarconcerten hopen we geld binnen te halen en verschillende fondsen steunen ons geweldig. We komen nu nog 10 tot 15.000 euro tekort voor de renovatie. Misschien dat we op zaterdag 18 april tijdens de Open Dag nog sponsors kunnen werven.”

Tijdens de Open Dag zal de drumfanfare vanaf 13.00 uur door het Oranjekwartier gaan lopen. Om 14.00 uur is de officiële plechtigheid waarbij burgemeester Van der Sluijs een bord zal onthullen als teken van de voltooiing van de renovatie. De nieuwe website: www.forumhadriani.nl zal worden onthuld en er zal een videopresentatie worden gegeven. Het leerlingenorkest zal twee kleine concerten geven. Van 14.00 tot 16.00 uur is de receptie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant