Defibrillators op diverse plekken

Gemeente 88 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het college van B&W wil dat er verspreid in de gemeente AED-apparatuur aanwezig is. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) wordt gebruikt als iemand een hartstilstand krijgt waarbij de eerste zes minuten van cruciaal belang is. Zo willen B&W de gemeente volgens het concept van de Nederlandse Hartstichting '6- minutenzones-proof' maken. Dit staat in een raadsbrief aan de commissie algemene zaken.

door Judith Poppema

De brandweer krijgt dit jaar vier AED’s, aldus het college. Verder krijgen ruim 100 brandweermensen een AED-training. Vooruitlopend op een plan van aanpak dat nog dit jaar wordt gemaakt, hebben B&W ook al ingestemd met het plaatsen van de eerste 25 AED’s op drukbezochte plaatsen in 2009. Plaatsen zoals winkelcentra, gemeentelijke gebouwen en sportaccommodaties. Er zal dan ook veel aandacht besteed worden aan training en publiciteit. In 2010 wordt op basis van dit plan van aanpak en rekening houdend met de ervaringen, een tweede groep AED’s geplaatst. Ook wordt gedacht aan een mobiele AED voor diverse evenementen. Tenslotte denkt het college dat in 2011 de gemeente een dekkend netwerk van 6 minuten zones heeft. Hier zijn natuurlijk financiële consequenties aan verbonden. Globaal wordt er rekening gehouden met 70.000 euro. De overige kosten voor een dekkend netwerk zijn afhankelijk van het aantal aan te schaffen AED’s.

Gemeentelijke verantwoordelijkheid

Het college is van mening dat het plaatsen van AED’s een gemeentelijke verantwoordelijkheid is. Daarom wil het in fasen de gemeente AED 6- minuten-proof maken. Het plan van aanpak wat nog gemaakt wordt, geldt voor de periode 2008 tot 2011. Dit plan wordt in samenwerking met het Rode Kruis, de GGD, de EHBO-vereniging, de brandweer de ambulancedienst en de politie gemaakt. Nu is het bij B&W niet exact bekend waar een AED aanwezig is. Wel is het hen bekend dat winkelcentrum Leidsenhage, zwembad De Fluit en de sporthallen Tas & De Bocht er een hebben. Ook de ambulances en het politiebureau. Aannemelijk is dat huisartsen er een in de auto hebben. Elke week krijgen 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand, aldus B&W. Slechts 5 tot 10 procent overleeft dit. Snelle en doeltreffende hulp van omstanders is van levensbelang. Wat moet er gebeuren? Direct 112 bellen en met hartmassage en beademing beginnen. Verder dient met een AED het hart binnen zes minuten één of meerdere krachtige stroomstoten te krijgen. De overlevingskans van een hartstilstand kan dan worden verhoogd naar 50 tot 70 procent.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant