Maxima opent Geboortekliniek

Actueel 208 keer gelezen

Regio - Op 15 mei opende niemand minder dan prinses Máxima Geboortekliniek Den Haag. In de Geboortekliniek, die nauw samenwerkt met de Haagse vestiging van MCH ( waaronder ook ziekenhuis Antoniushove valt) het Westeinde Ziekenhuis, kunnen vrouwen in een niet-medische, huiselijke sfeer op hun eigen manier bevallen of na een ziekenhuisbevalling genieten van hun kraamtijd.

Door Linda Vaandering / Petra Oliehoek

De rode loper ligt uit en champagne staat klaar. Prinses Máxima heeft van Marleen, Saskia en Quinty een lief boeket aangeboden gekregen en ze gaat op weg naar de hoofdingang van de kliniek waar roze en blauwe ballonnen ongeduldig wachten om los gelaten te worden, een druk op de rode knop doen de ballonnen stijgen. Dan volgt een privé rondleiding in de kliniek door Lianne en Ellen, waar twee kersverse moeders zich laten gelukwensen door de prinses. Prinses Máxima praat vrijuit en laat weten dat het in Argentinië niet gebruikelijk om thuis te bevallen, ze wist niet wat ze hoorde toen ze in Nederland kwam wonen. Mogelijk heeft dit meegespeeld om gehoor te geven aan de uitnodiging om de geboortekliniek officieel te openen. Hierdoor werd het toch wel heel speciaal en extra feestelijk.

Zeven continenten

De Stompwijkse zusjes Lianne den Haan en Ellen Bolleboom, directeuren van de Geboortekliniek, houden zich al langer bezig met kraamzorg; zij leiden Kraamzorg Wereld Wonder in Den Haag en omstreken. “Het een versterkt het ander”, vertelt Lianne den Haan. “Als het nodig is kunnen we in de kliniek extra kraamverzorgenden inzetten vanuit Wereld Wonder. Alles is klaar voor de verwachte babydrukte deze zomer. Ook de contracten met de zorgverzekeraars zijn rond.”

Lianne en Ellen, ooit begonnen in een omgebouwde garage in Stompwijk, hebben alles uit de kast getrokken om de kamers een gezellige uitstraling te geven. “Den Haag heeft een multiculturele bevolking en daarom hebben wij ervoor gekozen de wanden te voorzien van prachtig fotobehang met beelden van de zeven continenten. We hebben een kamer met olifanten, met de Rocky Mountains, het Amazonegebied, pinguïns, maar ook met Hollandse koeien. We hebben ruimte voor tien vrouwen tegelijk. Vrouwen kunnen bij ons bevallen op de manier die ze zelf prettig vinden. We hebben hier bijvoorbeeld een extra ruim bad staan, voor vrouwen die in bad willen bevallen. We kunnen echt zorg op maat bieden. Vrouwen kunnen hier komen op het moment dat ze zelf willen. Dus ook aan al het begin van de bevalling, als ze dat willen. En hoe lang ze blijven, is ook aan hen. Alles is mogelijk, van een zogenaamde verplaatste poliklinische bevalling tot een verblijf van acht dagen. Ook kramen na een ziekenhuisbevalling behoort tot de mogelijkheden. En vaders hoeven niet, zoals in een ziekenhuis, na de bevalling naar huis, die kunnen lekker blijven slapen.”, vertelt Lianne, terwijl ze ons rondleidt door de kamers die strak in de lak gezet zijn.

24-uurs kraamzorg

“Een echt specifieke doelgroep hebben we niet. Iedereen is welkom. Je kunt denken aan de multiculturele, omdat die vanuit hun cultuur gewend zijn in een kliniek bevallen. Ook voor mensen die wat kleiner behuisd zijn is de Geboortekliniek ideaal. Speciaal daarvoor hebben wij bijvoorbeeld de extra grote gezinskamer. Maar ook mensen die kiezen voor een luxe verblijf en verzorging na de bevalling zijn bij ons aan het juiste adres. We bieden 24-uurs kraamzorg. Dat betekent dat er dag en nacht iemand is voor bijvoorbeeld de begeleiding van borstvoeding. De bevalling vindt plaats onder leiding van de eigen verloskundige, maar mochten zich onverwacht complicaties voordoen, dan is de vrouw in kwestie binnen vijf minuten, binnendoor, in het Westeinde Ziekenhuis. Het gaan ons vooral om de persoonlijke aandacht. We letten er goed op hoe onze kraamverzorgenden omgaan met onze cliënten. De mensen die bij ons werken, doen dat dan ook met hart en ziel. Die persoonlijke aandacht houdt ook in dat wij rekening houden met verschillende dieetwensen. Bovendien kan er altijd eten meegenomen worden. We kunnen het alleen niet opwarmen”, aldus een enthousiaste Lianne.

Voorlichtingsavonden

Voor geïnteresseerde zwangere vrouwen en hun partners organiseren Lianne en Ellen tweemaal per maand een voorlichtingsavond. Daarbij komen uiteraard een korte rondleiding en informatie over de bevalling aan bod. Ook gaan ze nog even kort in op een aantal praktische zaken, zoals: welke spullen heb je nodig voor een bevalling? Vooraf aanmelden voor een bevalling is niet nodig. “Kan ook niet”, lacht Ellen. “Je weet nooit wanneer je gaat bevallen en ook niet wat je op dat moment precies wilt.”

De Geboortekliniek ligt naast MCH Westeinde Ziekenhuis, aan de Lijnbaan 32 (G-gebouw) in Den Haag. De kliniek is prima bereikbaar met het openbaar vervoer en ruime parkeergelegenheid voor de deur. Meer informatie op: www.geboortekliniek.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant