Kerstcadeautje voor lage inkomens

Actueel 50 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente geeft inwoners met een laag inkomen deze maand een eenmalige extra uitkering van 50 euro. Hiermee voert de gemeente een besluit uit van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer wil meer aandacht voor de financiële positie van mensen met de laagste inkomens. Alle huishoudens die rondkomen van een inkomen tot 120% van het sociaal minumum krijgen daarom eenmalig extra ondersteuning.

De meeste huishoudens hoeven niets te doen; zij krijgen de uitkering vanzelf. Dit gaat om inwoners die een WWB-, IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen; deelnemers aan de collectieve ziektekostenverzekering van de gemeente; houders van een Ooievaarspas en mensen die gebruikmaken van de voedselbank of stichting Buren.

Als men niet bij deze groepen hoort, maar wel rondkomt van 120% van het sociaal minimum, kan men zich melden. Via tel. 14 070 kan een kort aanvraagformulier opgevraagd worden (uiterlijk 31 december 2008 indienen met een kopie van paspoort of identiteitskaart). Men krijgt de uitkering dan in januari 2009.

Er zijn enkele voorwaarden aan de eenmalige uitkering. Het netto-inkomen van oktober 2008 geldt als uitgangspunt. Dat mag niet hoger zijn dan 120% van de voor betrokkene geldende bijstandsnorm. Men dient 18 jaar of ouder te zijn en studenten komen niet in aanmerking voor deze regeling. Ook mensen die in een inrichting, verzorgingshuis, verpleeghuis of woonzorgcentrum verblijven, kunnen geen gebruikmaken van de uitkering.

De eenmalige uitkering wordt niet aangemerkt als inkomen en telt daarom niet mee bij het vaststellen van de hoogte van onder meer de huurtoeslag en zorgtoeslag. Als achteraf blijkt dat een huishouden niet in aanmerking kwam voor de uitkering, dan kan deze worden teruggevorderd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant