Gratis openbaar vervoer voor ouderen

Actueel 88 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Gratis openbaar vervoer voor ouderen met een Ooievaarspas vanaf 1 maart 2009. Dit is een initiatiefvoorstel van de PvdA dat dinsdag in de Commissie Openbaar Gebied is besproken. Het PvdA-voorstel is om 1 maart al met deze pilot te beginnen en deze door te laten lopen tot en met 31 december 2009.

door Judith Poppema

Dit Gratis Openbaar Vervoer geldt alleen voor 65-plussers in het bezit van een Ooievaarspas. Volgens de PvdA gaat het in Leidschendam-Voorburg om zo’n 600 mensen. Verder is de pilot binnen de daluren en de hele dag in het weekend in een duidelijk afgebakend gebied geldig, namelijk op alle HTM-lijnen in het vervoersgebied Haaglanden.

Er is al een pilot Gratis Openbaar Vervoer voor Ouderen in Den Haag en de PvdA stelt de commissie voor om daarbij aansluiting te zoeken. Het voordeel is dat dezelfde systematiek gebruikt kan worden, dat conducteurs en controleurs van HTM al bekend zijn met gratis reizen van ouderen in daluren en weekenden en dat deze systematiek geen uitgebreid (aanvullend) handhavingregime vereist. Het tonen van de Pas 56 + Ooievaarspas is voldoende.

Volgens de PvdA duurt de Haagse pilot tot eind 2009. Halverwege het project wordt een evaluatie gemaakt. Het lijkt de PvdA efficiënt om een gelijke duur aan te houden om zo verwarring en problemen rond handhaving te voorkomen.

De PvdA stelt voor om na afloop van deze pilot een evaluatie te houden over de daadwerkelijke kosten en de toegenomen reizigers. Pas dan kan worden overwogen om de pilot om te zetten in structureel beleid. Ook een uitbreiding van de doelgroep kan overwogen worden. Echter voordat een gemeentelijk besluit wordt genomen, is het raadzaam te bekijken op welke wijze Den Haag het Gratis Openbaar Vervoer al dan niet zal voortzetten.

De kosten van invoering voor deze Gratis Openbaar Vervoer zijn voor de gemeente beperkt. Dit door het beperkt aantal ouderen met een Ooievaarspas in de gemeente. Naar schatting zal de gemeentelijke compensatie aan HTM voor misgelopen reizigersopbrengsten maximaal € 30.000 euro bedragen. De opstartfase brengt ook kosten met zich mee zoals de uitvoering, de evaluatie en een voorlichtingscampagne. De PvdA verwacht dat de kosten in 2009 onder de € 50.000 blijven.

De PvdA streeft hiermee drie doelen na. Ten eerste wordt volgens haar voorkomen dat minder daadkrachtige ouderen in een isolement komen. Verder worden volle trams in de ochtendspits voorkomen en bestaande tramlijnen evenwichtiger gebruikt. Ten derde tenslotte wordt door het terugdringen van het autogebruik een kleine bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit geleverd.

Het college had ook al in haar programma 2006-2010 plannen voor gratis openbaar vervoer. In de commissievergadering Openbaar Gebied is in juli 2008 dit onderwerp voor het eerst inhoudelijk besproken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant