Pactgemeenten beschermen bodemschatten

Actueel 14 keer gelezen

Leidschendam - De gemeenten Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten zetten zich gezamenlijk in onder de naam Pact van Duivenvoorde” De inzet is een duurzaam behoud van het unieke gebied Duin, Horst en Weide. Huidige resultaten van deze samenwerking zijn de archeologienota en de werving van een archeoloog.

De archeologienota “Het Bodemarchief ontrafeld” is vastgesteld door de gemeenteraden van Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Aanleiding voor deze nota zijn de bijzonder cultuurhistorische en archeologische kwaliteiten van het gebied. Deze kwaliteiten blijken uit de bodemopbouw, de gedane vondsten en de bewoningsgeschiedenis.

De archeologienota is tot stand gekomen in nauw overleg met lokale archeologische werkgroepen, historische verenigingen, de Provincie Zuid-Holland en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten.De archeoloog zal het in de nota vastgelegde beleid moeten invoeren in de ruimtelijke ordeningstrajecten bij de drie gemeenten. Daarnaast zal de archeoloog zorgdragen voor de opbouw van goede en toegankelijke documentatie en kaartmateriaal.

Vanaf juni is er een tentoonstelling waarbij het publiek vondsten vanaf de prehistorie tot aan de middeleeuwen kan zien. Op deze wijze kan men kennismaken met de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het gebied. Het Pact van Duivenvoorde organiseert deze tentoonstelling in samenwerking met historische verenigingen en lokale musea.

Unieke kwaliteiten

Het gebied Duin, Horst en Weide is een overwegend landelijk gebied met een bijzonder cultuurlandschap tussen de steden Leiden, Den Haag en Zoetermeer. Denk hierbij aan de onbebouwde duinen van ‘duin’, de grote kastelen en landhuizen van de ‘horst’ en de lange polderlinten met boerderijen van het ‘weide’ gebied.

Het Rijk heeft het gebied aangewezen als Rijksbufferzone en Beschemd dorpsgezicht. Eerdere initiatieven van het Pact van Duivenvoorde waren de Cultuurhistorische Impuls ‘Duin, Horst en Weide’, het Boerenerfgoedproject en de Kunst en Vormgevingsroute.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant