Instemming met gratis openbaar vervoer

Actueel 19 keer gelezen

Het initiatiefvoorstel van de PvdA inzake gratis Openbaar Vervoer voor ouderen met een Ooievaarspas, is door de meeste commissieleden Openbaar Gebied goed ontvangen. Er zijn wel kritische kanttekeningen geplaatst over de financiële dekking van het project. Nu staat het als bespreekpunt op de raadsvergadering van 10 maart.

door Judith Poppema

Volgens M. Van Giezen wil de PvdA op korte termijn met de pilot starten en aansluiting zoeken bij Den Haag waar de pilot al loopt. Zij vertelt dat er al in verschillende gemeentes dergelijke experimenten zijn. Uit gesprekken met ouderen blijkt dat zij enthousiast zijn over dit voorstel. Verder blijkt dat bij hen verwarring is ontstaan waarom er in Den Haag wel gratis gereisd mag worden en in onze gemeente niet.

“Daar zijn vragen bij de HTM en de gemeente over binnengekomen. Laten wij snel aansluiten bij Den Haag, dan is die verwarring weg”, aldus Van Giezen. Zij is verheugd met de reactie van het college. “Sterker nog, het college doet er zelfs een schepje bovenop. Het college wil na de pilot tot een meer structurele aanpak komen”.

“Sociaal isolement is natuurlijk niet altijd alleen afhankelijk van de inhoud van de portemonnee. Waarom is het niet voor alle 65-plussers?”, vraagt I. Roza (SP).

“Dat wij gekozen hebben voor 65-plussers met een ooievaarspas heeft puur een praktische reden. Wij kunnen dan makkelijk aansluiten bij Den Haag. Dit was de meest eenvoudige manier om snel van start te gaan”, antwoordt Van Giezen.

J. Thierry (Gemeentebelangen) heeft een vraag over het terugdringen van het autovervoer, want niet alle 65-plussers met een Ooievaarspas hebben een auto. “Waarom zijn niet gewoon alle 65-plussers meegenomen? Of is dat een kostenplaatje geweest?”

Daarop antwoordt Van Giezen dat het inderdaad een kostenplaatje is geweest. “Als blijkt dat er meer ouderen van het OV gebruik gaan maken, dan zijn wij voor een verbreding ervan”.

Hebben jullie voordat de pilot begint gegevens hoeveel 65-plussers met het OV gaan? Anders is het moeilijk te meten of er meer ouderen met het OV reizen, vraagt P. Baeten (VVD). Wat betreft het kostenplaatje, zijn er voor de gemeente ook kosten verbonden aan de Ooievaarspas. Volgens Van Giezen kunnen Ooievaarspassen gratis worden aangevraagd. Dat maakt het meedoen met de pilot eenvoudiger.

A. Mesker (D66) geeft een waarschuwing. Er is een kostenraming gemaakt over wat de HTM aan gederfde inkomsten misloopt. Als de schatting op werkelijke feiten berust, dan is het goed. Is het een inschatting wat mensen zullen gaan gebruiken, dan kom je vaak te hoog uit.

P. Jansen OPL-V vindt het geen goed voorstel. Volgens hem geeft de gemeente al meer dan tien miljoen euro aan subsidie. “Stop nu eens een keer met dit cadeaustelsel.”

En wanneer kan dit experiment ingevoerd worden. Per 1 april?, vraagt R. Kniesmeijer (GroenLinks).

“Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, dan kunnen wij zo snel mogelijk beginnen. Maar het heeft wel enige tijd nodig omdat er eerst contact met de HTM moet worden gesloten”, aldus Van Giezen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant