Wijkberaad zet strijd voort

Actueel 256 keer gelezen

Leidschenveen - De gemeente Den Haag probeert een nieuwe bewonersorganisatie in het leven te roepen voor Leidschenveen. Dit omdat het Wijkberaad Leidschenveen de subsidierelatie met Den Haag stop heeft gezet. Deze stap kwam na jaren gekissebis tussen het wijkberaad en de gemeente Den Haag over Leidschenveen. Nog altijd zijn er geen oplossingen voor het tekort aan sportaccommodatie, de parkeerproblematiek, de slechte ontsluiting van de wijk en sociale problematiek.

Wat de emmer deed overlopen, was dat de gemeente de sportvereniging Duinoord/De Jagers uit Mariahoeve als hoofdbewoner neerzette op het nieuwe sportpark aan De Dijken in Leidschenveen. En dit terwijl er een Sportclub Leidschenveen (SCL) was, met zo’n 220 leden.

Een fusie tussen de verenigingen had misschien nog gekund, maar ging niet door toen bleek dat SCL alleen jeugdleden mocht inbrengen en geen zeggenschap kreeg in het bestuur. De sportclub zou vervolgens wellicht in de Roeleveensepolder drie sportvelden kunnen krijgen met een mogelijkheid tot uitbreiding aan de Roeleveenseweg, maar hier bleek het Haagse gemeentebestuur uiteindelijk toch niet toe bereid.

Gevolg is dat de Sportclub Leidschenveen geen activiteiten meer heeft, terwijl de wijkvereniging Leidschenveen er ook al mee gestopt is omdat er geen vaste locatie beschikbaar is en het bestuur de strijd met de gemeente Den Haag zat was. En onlangs heeft dus ook het Wijkberaad de relatie met die gemeente beëindigd.

“Maar dat is puur om te kunnen procederen tegen de gemeente Den Haag, want dat kan niet als je daar subsidie van krijgt”, aldus Peer van der Woude die verschillende functies (heeft) bekleed(t) bij de sportclub en nog altijd actief is binnen het wijkberaad. “In principe zijn de namen van het wijkberaad, de sportclub en de wijkvereniging wel vastgelegd, dus zouden we die nieuw leven in kunnen blazen”, houdt Peer de deur op een kier.

Te weinig sportcapaciteit

Feit is dat de drie voetbalvelden en 4 tennisbanen die nu in Leidschenveen liggen, absoluut niet toereikend zijn voor zo’n grote wijk. “Leidschenveen telt 24.000 inwoners, waaronder zo’n 6.000 kids die nu allemaal naar omliggende gemeenten gaan om te sporten. Bovendien claimt de Britse school bij het sportpark in De Dijken de accommodatie een groot deel van de tijd, dus is de capaciteit zwaar onvoldoende”, meent Van der Woude die dat ook zegt te kunnen onderbouwen met onderzoeksrapporten.

“Er zouden hier eigenlijk wel 30 sportvelden moeten komen”, beweert hij. De gesprekken met de gemeente Den Haag, die langzaam vruchten af te leken gaan werpen, bleken waardeloos toen er na de gemeenteraadsverkiezingen een andere coalitie kwam en een nieuwe Haagse wethouder het voor het zeggen kreeg in Leidschenveen.

“Met Ries Smits kon ik praten en had ik ook halve toezeggingen dat het wel goed zou komen. Maar toen een andere wethouder het overnam, bleek dit alles gebakken lucht”.

Buitenspel gezet

“Den Haag wil nu wel een nieuw bewonersplatform opzetten, maar die gaan tegen precies dezelfde problemen op lopen”, verwacht Van der Woude. “We hebben diverse onderzoeken en plannen op papier die zij mogen inzien. Daaruit blijkt ondermeer dat er veel meer sportvelden en parkeerplekken moeten komen."

"We hebben wel kleine dingetjes voor elkaar gekregen maar niet echt grotere zaken. We zijn monddood gemaakt en buitenspel gezet, met name door de Haagse wethouder Sander Dekker. Nogmaals; wij hadden het liefst rond de tafel gaan zitten met de gemeente, maar daarin zijn wij keer op keer teleurgesteld. Voor ons staan de belangen van Leidschenveen voorop. Wij hebben er totaal geen eigen belang bij; behalve het wijkbelang."

"En nu zijn we onafhankelijk bezig voor de wijk. We gaan fondsen werven en zoeken vrijwilligers en mensen die lid willen worden van het Wijkberaad, zodat wij onze strijd kunnen voortzetten en kunnen gaan procederen. Het wijkberaad is voor meer informatie bereikbaar via e-mail: secretariaat@wijkberaadleidschenveen.nl."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant