“De komende jaren fors inleveren”

Actueel 55 keer gelezen

Voorburg - Vorige week maandag hield de gemeente haar nieuwjaarsreceptie in de Oude Kerk in Voorburg. Eerst was er de nieuwjaarstoespraak door burgemeester J.W. van der Sluijs, gevolgd door een nieuwjaarsconcert van ‘Swing MMIX’, een speciaal samengesteld ensemble bestaande uit zestien zangers. Vervolgens was er een receptie in raadhuis Swaensteyn.

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Oude Kerk te Voorburg zei burgemeester J.W. van der Sluijs te verwachten dat het een spannend jaar wordt. “De kans is tamelijk groot dat wij allen pas vanaf nu echt met de gevolgen van deze crisis te maken krijgen. De rekening van de redding van de financiële sector moet namelijk de komende jaren nog betaald worden."

"Ook de lokale overheid zal de komende jaren fors moeten inleveren. Wij zijn thans bezig met bezuinigingsmaatregelen. De gevolgen van economische crisis zullen veel zorg en aandacht vergen. De lokale economie staat op veel fronten onder druk.. Zonder aan het marktmechanisme te tornen kunnen wij lokale ondernemers uitnodigen om offertes uit te brengen voor werkzaamheden, die wij als gemeente uitvoeren of voor diensten die wij nodig hebben. Tenslotte heeft de gemeenteraad extra geld beschikbaar gesteld om de lokale economie te stimuleren.”

Geen verdere schaalvergroting

Naar het oordeel van de burgemeester is de fusie tussen Voorburg en Leidschendam zeer goed geslaagd, al is hij niet blind voor de gevoelens van sommige inwoners van zowel Voorburg als Leidschendam, die liever de zelfstandigheid van de oude gemeenten hadden behouden.

“Maar het alternatief was natuurlijk geenszins aantrekkelijk, namelijk de annexatie van Voorburg door Den Haag.” Van der Sluijs vindt verdere schaalvergroting niet noodzakelijk. “En ook over de wenselijkheid lopen de politieke meningen uiteen. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van, omdat het ten koste gaat van de relatie burger – bestuur. Ik betwijfel ook of onze buren er op zitten te wachten."

"Bestuurlijke schaalvergroting leidt in de meeste gevallen niet tot verbetering. Je kunt beter kijken naar samenwerkingsvormen die leiden tot wederzijds voordeel. Voor een gemeente van 73.000 inwoners bestaat er hier een behoorlijk intensieve relatie tussen bestuur en burger. Er zijn bewust veel mogelijkheden ingebouwd voor direct contact tussen burger en het gemeentebestuur en ook al leidt dat niet altijd tot tevredenheid, toch landt de boodschap in de meeste gevallen wel heel direct.”

Meer voor oudere jeugd

Van der Sluijs vindt dat er in Leidschendam-Voorburg veel speelvoorzieningen zijn, maar te weinig faciliteiten voor de oudere jeugd. “Daar is echt behoefte aan. Het realiseren van voorzieningen voor jongeren, die met elkaar willen ‘chillen’ getuigt van wijs beleid. Ik denk dat wij elkaar een dienst bewijzen als we hier iets aan doen.”

Het college heeft bij de raad verder voorstellen ingediend voor aanpassingen aan een aantal binnensportvoorzieningen, de realisering van het Kulturhus in Stompwijk en nieuwbouw aan de Marcellus Emantslaan, dat de bouw van een grote sporthal, een school, woningen, een parkeergarage en een stadspark omvat.

De burgemeester vervolgt: “Wij hopen dit jaar de ontwikkeling van het Fluitpolderplein te kunnen starten en samen met het Rijk de herontwikkeling van de CBS locatie ter hand te kunnen nemen. Tramlijn 19 gaat dit jaar rijden, waarmee onder andere Leidsenhage nog beter bereikbaar wordt. De planvorming voor het vernieuwde Leidsenhage moet dit jaar ook belangrijke impulsen krijgen. Dan het dossier centrale huisvesting. Ik ben een optimist en ga er derhalve van uit, dat de nieuwe gemeenteraad dit jaar een beslissing gaat nemen over centrale huisvesting.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant