Voetballen op een mijnenveld

Actueel 42 keer gelezen

Forepark - Kees Luijckx en Timothy Derijck van ADO Den Haag gaven vorige week een voetbalclinic op een ‘mijnenveld’ in het ADO stadion. De Haagse wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport) trapte officieel af.

Zo’n 40 Haagse jongeren deden mee aan deze clinic en werden verrast door enorme rook en harde knallen. Het leek alsof een van hen op een landmijn was gestapt. Na de clinic speelden de jongeren in de businesslounge een quiz over noodhulp.

Sander Dekker, de Haagse wethouder van onderwijs, jeugd en sport gaf de officiële aftrap voor de clinic. “Elders ter wereld is het leven voor leeftijdsgenoten letterlijk een mijnenveld. Het is geweldig dat deze Haagse jongeren en ADO Den Haag spelers daar op zo’n manier aandacht voor vragen. Europa helpt door noodhulp te bieden.”

Stefan De Keersmaecker van de dienst humanitaire hulp van de Europese Commissie vult aan: “Waar de nood het hoogst is helpt de Europese Unie door noodhulp te bieden, zoals nu bijvoorbeeld in Haïti.” De Haagse scholier Olivier Smalling deed mee aan de clinic. “Ik vind het een goed initiatief en denk dat mensen hierdoor zeker meer aandacht zullen hebben voor noodgebieden.”

Europese Commissie

De afdeling Humanitaire Hulp van de Europese Commissie organiseerde de voetbalclinic en vroeg hiermee aandacht voor gebieden elders ter wereld waar jongeren elke dag kans lopen op een landmijn te stappen bij het spelen. Rond het veld werden waarschuwingsborden voor mijnengevaar opgehangen.

Voetballen op een ‘mijnenveld’ is in Nederland geen gewone zaak. In gebieden waar oorlog heeft plaatsgevonden, spelen jongeren helaas wel op velden waar mijnen liggen. De dienst Humanitaire Hulp van de Europese Commissie biedt steun bij het opruimen van mijnen.

Daarnaast financiert de Europese Commissie overal ter wereld noodhulp bij rampen of in oorlogssituaties. De Commissie verleent noodhulp aan mensen in rampgebieden om te zorgen voor basisbehoeften als schoon water, onderdak, gezondheidszorg, voedsel en veiligheid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant