Dr. Neherlaboratorium rijksmonument

Actueel 65 keer gelezen

Leidschendam - Het Dr. Neherlaboratorium aan de Sint Paulusstraat 4 in Leidschendam heeft officieel de status van beschermd rijksmonument gekregen. Dit heeft minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen bekend gemaakt.

Hiermee vervalt voor dit gebouw de status van gemeentelijk monument. Op 15 oktober 2007 maakte de minister bekend dat hij 100 belangrijkste bouwwerken uit de periode van de wederopbouw had geselecteerd. Deze 100 gebouwen wilde hij aanwijzen als rijksmonument. Na ruim twee jaar is dus het besluit gevallen dat het Dr. Neherlaboratorium rijksmomument is.

Architectuur

Het Dr. Neherlaboratorium dateert uit 1955 en is ontworpen door ir. S.J. van Embden. De bouwwijze, waarbij verschillende prefabpanelen in beton zijn gebruikt, is karakteristiek voor de tijd waarin het laboratorium is gebouwd. Ook de combinatie van deze industriële bouwwijze met het gebruik van verschillende kunsttoepassingen in en om het gebouw, zijn kenmerkend voor deze bouwperiode.

Het gebouw is lange tijd gebruikt door PTT/KPN. In het gebouw zijn belangrijke uitvindingen gedaan op het gebied van telecommunicatie. De aanwezigheid van een dergelijk groot bedrijf heeft ook bijgedragen aan de groei van de voormalige gemeente Leidschendam. Er werden voor de medewerkers van het laboratorium in de componistenbuurt woningen gebouwd. De toren van het laboratorium is nog steeds prominent aanwezig in het straatbeeld.

Herwaardering monumenten

Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog wist Nederland te herstellen door hard werken en inventief ontwerpen. Het herstel van de immense oorlogsschade bood nieuwe kansen voor vernieuwende architectuur, stedenbouw en landinrichting.

Vijftig jaar later vraagt de nieuwbouw van toen om herwaardering en selectieve bescherming. Door gebrek aan kennis en waardering dreigen monumenten in de wederopbouwwijken voorgoed te verdwijnen of onherstelbaar te worden verminkt. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed verzamelde de kennis door een grondige inventarisatie en een waarderend onderzoek van de architectuur en stedenbouw tijdens de wederopbouw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant