Winkeliers Arembergelaan kunnen claimen

Actueel 68 keer gelezen

Voorburg - De werkzaamheden aan de rotonde bij de Van Arembergelaan leiden tot grote omzetverliezen voor de winkeliers. De winkeliers zijn niet tijdig geïnformeerd en de werkzaamheden gebeurden in de voor winkeliers belangrijke decembermaand. Drie winkeliers maakten vorige week tijdens de extra commissie OG gebruik van hun spreekrecht. Twee winkeliers leiden grote omzetverliezen en één heeft zelfs zijn winkel moeten sluiten.

door Judith Poppema

De fracties van Gemeentebelangen en VLLV hebben vragen aan het college hierover gesteld. Volgens wethouder E. Beimers heeft hij aan de ondernemers in het overleg van januari aangegeven dat er een mogelijkheid is voor nadeelcompensatie.

Nadeelcompensatie kunnen ondernemers bij de gemeente indienen, als zij menen dat zij schade door bepaalde maatregelen hebben geleden. “Daarbij moet de schade wel meer dan maatschappelijk aanvaardbaar worden geacht.”

Maar volgens R. Kniesmeijer (GroenLinks) gaat het hier om een project dat mis is gegaan. “Dat kun je niet schuiven onder ondernemersrisico.” Beimers antwoordt dat ondernemers in het volgende overleg een schadeclaim konden indienen. “Een onafhankelijk bureau zal dit beoordelen.”

Te terughoudend

Wat betreft de communicatie meent Beimers dat er twee goed bezochte inloopochtenden zijn geweest. “De direct betrokken ondernemers hebben wij deze uitnodigingsbrief ook doen toekomen maar er waren heel weinig ondernemers aanwezig.”

Het leereffect van Beimers hierbij is dat hij betrokkenen die apart worden benaderd, nog veel beter bij het proces moet betrekken. “Jammer dat dit zo is gebeurd en dit moeten wij in volgende situaties helemaal kunnen voorkomen”.

P. Rozenberg (VLLV) vraagt: “Dus het college is voornemens voor een actievere benadering?” Beimers: “Ja. Achteraf concludeer ik dat wij te terughoudend zijn geweest. Verder was het de bedoeling om in december alleen de voorbereidende maatregel te starten. In januari zou dan de gedeeltelijke afsluiting plaatsvinden. Maar de aannemer heeft om zijn personeel te beschermen zonder overleg de weg afgesloten.”

N. Hooijmans (Gemeentebelangen) in reactie daarop: “Dat mag toch niet?U heeft toch een contract met de aannemer?” Beimers: “Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden heeft de aannemer maatregelen genomen om zijn werknemers te beschermen.”

Hij betreurt het echter dat er onvoldoende overleg is geweest. P. Jansen senior (OPL-V) vraagt: “Was die afsluiting op advies van de politie?” Er is volgens hem nog nooit zo slecht toezicht door de gemeente op de uitvoering geweest.

Snel verbetering bereikbaarheid

Ondernemers hebben aan Beimers gevraagd of de aanleg van de riolering in de Potgieterlaan tegelijk met de aanleg van de rotonde kunnen worden uitgevoerd. Dit om een extra afsluiting te voorkomen.

“Dat hebben wij nog in onderzoek. Maar een van de nadelen is dat hulpdiensten dan ook niet meer bij het kruispunt kunnen komen. Dat is voor omwonenden een nadeel. Maar ik zeg u toe dat wij dit nader gaan onderzoeken.”

Rozenberg interrumpeert. Hij wil binnen twee weken een antwoord. Dat kan volgens Beimers niet. “Maar wij zullen dit met belanghebbenden bespreken”. De eindconclusie van de commissie is dat zij de wethouder aanspoort om snel met maatregelen te komen voor verbetering van de bereikbaarheid van de winkeliers.

Laatste nieuws: Van Arembergelaan weer goed bereikbaar

De winkeliers aan de Van Arembergelaan, die hinder ondervinden van de aanleg van de rotonde Laan van Nieuw Oosteinde, zijn weer goed bereikbaar.

Dinsdag 23 februari komt er een tijdelijke verkeersregelinstallatie op de Laan van Nieuw Oosteinde. Deze installatie zorgt er voor dat het verkeer vanaf de Laan van Nieuw Oosteinde, de Van Arembergelaan kan inrijden.

Eind maart start een nieuwe fase in de werkzaamheden, waarbij de Van Arembergelaan vanaf de kant van de Laan van Nieuw Oosteinde volledig is afgesloten. De gemeente Leidschendam-Voorburg bekijkt dan opnieuw samen met de winkeliers welke maatregelen nodig zijn voor een goede bereikbaarheid van de winkels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant